Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Όλες οι προβλέψεις του έπεσαν έξω

Είναι ώρα ο πρωθυπουργός να ζητήσει βοήθεια και να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα στηρίξουν όσους δεν θα έχουν ούτε τα προς το ζην.

Είναι ώρα ο πρωθυπουργός να ζητήσει βοήθεια και να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα στηρίξουν όσους δεν θα έχουν ούτε τα προς το ζην. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ακόμα και τώρα δίνει σκληρή μάχη για να σώσει το 13ο και το 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και να επιτύχει ένα πλαφόν περίπου στα 700 ευρώ για την περικοπή των δώρων στις συντάξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι τα μέτρα έχουν κλειδώσει από χτες. Ήδη τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ τα έχουν εγκρίνει και για αυτό αποφασίστηκε και η σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Κυριακή το απόγευμα που θα εγκρίνει και τυπικά τη συμφωνία. Έτσι οι σημερινές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ως αντικείμενο τη “μάχη” της κυβέρνησης κατά των περικοπών, αλλά μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση των επιπτώσεων των μέτρων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να τις κάνει πριν την Πρωτομαγιά που οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν ώστε να μην πυροδοτήσει κι άλλο την κατάσταση. Όσο για τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα οι διαρροές είναι ότι θα περικοπούν. Μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν ή θα αποδειχθεί ότι έγιναν για επικοινωνιακούς λόγους. Δηλαδή για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τα χειρότερα που τελικά θα… αποφευχθούν. 

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δραματικές. Και αν ο Γ. Παπανδρέου δεν το συνειδητοποιήσει αλλά επιμένει στις κορώνες, τα μελοδραματικά μηνύματα και το χαρτοπόλεμο των ευθυνών που έχουν “οι άλλοι” θα ζήσουμε ακραίες καταστάσεις.
Το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί για το κάθε σπίτι κατά τουλάχιστον 35%. Σε αδύναμες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να το συμπληρώσουν με παραπάνω εργασία το φάσμα της πείνας δε θα είναι δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά τραγική πραγματικότητα. 

Είναι λοιπόν η στιγμή που ο πρωθυπουργός ο οποίος έπεσε έξω σε όλες τις έως τώρα προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας να ζητήσει βοήθεια. Να κάνει πράξη αυτό που είχε πει αμέσως μετά τις εκλογές. Να δημιουργήσει μια ομάδα επιστημόνων που θα σχεδιάσει την έξοδο από την κρίση. Να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις μπορεί από το εσωτερική, την ομογένεια και το εξωτερικό και να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα.

Η διαχείριση που γινόταν έως σήμερα απέτυχε. Και στους αποτυχόντες συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Παπανδρέου. Άρα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο.
Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργήσει μηχανισμούς στήριξης των αδύναμων. Να συστήσει άμεσα αποτελεσματικές υπηρεσίες που θα βοηθήσουν όσους δεν θα έχουν τα ούτε στοιχειώδη να επιβιώσουν.

 

Η κατάσταση που προκάλεσαν οι πολιτικοί μας είναι δραματική. Απέτυχαν παταγωδώς. Όλοι τους. Πριν τους στείλουμε εκεί που τους αξίζει ας κάνουν τουλάχιστον κάτι για να προστατεύσουν τον κοινωνικό ιστό. Και μετά όλοι εμείς ας αλλάξουμε ριζικά το πολιτικό τοπίο του τόπου. Ας βρούμε εκείνους που θα ξαναγεννήσουν την ελπίδα και την περηφάνεια.

 

Γιατί την αξίζουμε. Και θα την ξαναβρούμε.

 

Υ.Γ. Σας ευχαριστώ πολύ για τα δεκάδες σχόλια σας. Τα διαβάζω όλα με πολύ προσοχή και τα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου.

 

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε