Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις εκλογές ο Παπανδρέου

Όπως προέβλεπαν όλοι ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο πιο κρίσιμος μήνας για τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως προέβλεπαν όλοι ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο πιο κρίσιμος μήνας για τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Και όπως όλα δείχνουν με όχι ευνοϊκή εξέλιξη, αφού το σημερινό πολιτικό προσωπικό δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και στην πιο κρίσιμη καμπή της την οδηγεί σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση απέτυχε όπως είχε υποσχεθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση με το πρώτο μνημόνιο.

Με ανεπαρκείς δικαιολογίες προσπαθεί σήμερα να καλύψει αυτές τις ευθύνες της και φέρνει προς ψήφιση ένα δεύτερο επαχθέστερο μνημόνιο που βασίζεται στην ίδια αποτυχημένη συνταγή με το πρώτο. Οι βουλευτές που τη στηρίζουν δε θέλουν να το ψηφίσουν. Το φωνάζουν όλοι. Σε συνεδριάσεις, συνεντεύξεις και συζητήσεις. Ο Γ. Λιάνης τα όσα ανέφερε στην επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του τα δηλώνει δημοσίως εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες. Προσφάτως τα είπε ακόμα και σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση! Αρα ουδείς εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου δικαιούται να αιφνιδιάζεται.

Και το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να έχουν στο πρωθυπουργείο είναι το ποιοί βουλευτές έχουν σειρά, αν θυμηθούμε τι έχουν πει τις τελευταίες ημέρες π.χ. η Β. Παπανδρέου, ο Δ. Λιτζέρης ή ο Γ. Φλωρίδης και αρκετοί άλλοι.

Έτσι, παρά την απέλπιδα προσπάθεια που θα κάνει ο πρωθυπουργός για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, μοιάζει πολύ δύσκολο να το καταφέρει. Γιατί ακόμη και αν οι βουλευτές που θα δηλώσουν ότι δε θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, αντίθετα από τον Γ. Λιάνη, παραιτηθούν από τις έδρες τους και αντικατασταθούν από τους αναπληρωματικούς τους, το πολιτικό πλήγμα για το Γ. Παπανδρέου θα είναι ανεπανόρθωτο.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία πριν από ένα χρόνο να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τότε που είχε και μέρος της συναίνεσης που σήμερα αναζητά. Γιατί το πρώτο μνημόνιο το ψήφισε και ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και η Ντ. Μπακογιάννη. Αλλά κυρίως το αποδέχθηκαν οι πολίτες και το στήριξαν ως αναγκαίο κακό. Τότε οι πλατείες δε γέμισαν από αγανακτισμένους. Έσφιξαν όλοι τα χείλη και ήλπισαν ότι αυτό το επαχθέστατο νομοθέτημα θα ήταν και η λύση.

Όμως η εφαρμογή του απέτυχε.

Όπως απέτυχε και η τακτική της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δεν έχει πείσει ούτε τα στελέχη της για όσα υποστηρίζει η ηγετική της ομάδα.

Τα κόμματα της αριστεράς ξεπεράστηκαν. Στις πλατείες όχι μόνο δεν έχουν θέση, αλλά ούτε καν τολμούν να εμφανιστούν.

Και ο Γ. Καρατζαφέρης εγκλωβισμένος σε παλαιού τύπου διαφημιστικά τρυκ “αποσύρω-δεν αποσύρω τους βουλευτές μου” κέρδισε τη μάχη της ατάκας αλλά όχι και της ουσίας.

Και ο τόπος οδηγείται -όπως όλα δείχνουν- στις πιο αδιέξοδες εκλογές της νεότερης ιστορίας του.

Ενδεχομένως και στην ανά αιώνα περιοδική -όπως αποδεικνύεται- χρεοκοπία του.

Μήπως να περιμένουμε και την τραγική συνέπεια που ακολούθησε το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”;

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε