Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Συγχώνευση που γεννά ελπίδα

Συγχώνευση που γεννά ελπίδα

Νέα δεδομένα και ένα σήμα ελπίδας και αναγέννησης προκαλεί η διαφαινόμενη συνένωση της ALPHA BANK με τη EUROBANK.

Νέα δεδομένα και ένα σήμα ελπίδας και αναγέννησης προκαλεί η διαφαινόμενη συνένωση της ALPHA BANK  με τη EUROBANK.

Την περίοδο που η αγορά ασφυκτιά και σταματούν οι χρηματοδοτήσεις ακόμα και για επιχειρηματικά σχέδια που είναι  υγιή, δημιουργείται ένας νέος ισχυρός τραπεζικός πόλος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή σε αυτόν και των επενδυτών από το Κατάρ. Μπορεί να κάνουν μια καλή επένδυση αφού σήμερα οι τιμές των μετοχών των τραπεζών βρίσκονται στα χαμηλότερα τους, δείχνουν όμως με αυτή την κίνηση τους εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.

Και αυτό το μήνυμα ταξιδεύει σε όλες τις αγορές.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η συνένωση αυτή ,εφ όσον ολοκληρωθεί, θα ανοίξει το δρόμο  για μεγάλες αλλαγές σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Ήδη η PROTON BANK βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Προς το παρόν το πιθανότερο σενάριο παραμένει η συγχώνευση της με την κρατική τράπεζα Αττικής.

Υπάρχει ακόμα το ανοιχτό ερωτηματικό για το που θα πάει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και βέβαια οι κινήσεις που θα αναγκαστούν να κάνουν οι άλλες μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες αλλά και η Εθνική Τράπεζα.

Πάντως η αναδιάταξη που ξεκίνησε αποτελεί και τη μοναδική οδό φυγής προς τα εμπρός για τις τράπεζες μας. Οι μετοχές τους βρίσκονται σε δραματικά χαμηλές τιμές. Τα περιθώρια τους για να αντιμετωπίσουν το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων κατά 20% περιορίζονται σημαντικά.

Τα προβλήματα με το κλείδωμα της διατραπεζικής αγοράς και την έλλειψη ευελιξίας και ρευστότητας ακυρώνουν το ρόλο τους ως πυλώνων ανάπτυξης της οικονομίας άρα και της ίδιας της ύπαρξης τους.

Η δημιουργία νέων ισχυρότερων σχημάτων με μεγαλύτερες δυνατότητες μπορεί να αναθερμάνει την αγορά και στηρίξει τις ανάγκες ρευστότητας της.
  

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε