Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τέλος η μπάλα τις Κυριακές. Τώρα μόνο τις Τετάρτες

Τέλος η μπάλα τις Κυριακές. Τώρα μόνο τις Τετάρτες

Τις ημέρες της αποκάλυψης του κυκλώματος των στημένων αγώνων

Τις ημέρες της αποκάλυψης του κυκλώματος των στημένων αγώνων διατύπωσα μέσα από αυτή τη σελίδα το φόβο μου ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα λειτουργήσει και αυτή τη φορά ως η διαχρονική πόρνη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και δυστυχώς δεν έπεσα έξω. Το καλοκαίρι που πέρασε απέδειξε ότι ο θεσμός αυτός που με τις αποφάσεις του χρόνια τώρα “ξεπλένει” τις ανομίες, θρέφει τη βία και διασύρει κάθε έννοια δικαίου έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ποδόσφαιρο.

Γιατί μέσω της αθλητικής δικαιοσύνης και της ΕΠΟ τα κάθε λογής λαμόγια νομιμοποίησαν την παράνομη δράση τους στο ποδόσφαιρο και εξασφάλισαν το ακαταδίωκτο.

Ότι κι αν έκαναν, όποια ασχήμια ή παρανομία κι αν διέπρατταν και όσο κι αν προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα έμεναν ατιμώρητα ή ακόμα χειρότερα τους καταλογιζόταν ποινές “χάδια” που εξόργιζαν και τον πιο άσχετο.

Η έννοια της δικαιοσύνης είναι δομική για τις κοινωνίες. Η κατάπτωσή της συμπαρασύρει τη συνοχή τους. Τις διαλύει.

Αυτό έχει συμβεί με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Η χώρα που έκανε το θαύμα και κέρδισε το euro του 2004 κατάφερε μόλις 7 χρόνια αργότερα να μετατρέψει το ποδόσφαιρο της σε αηδιαστικό χώρο.

Προφανώς για αυτή την κατάντια δε φταίει μόνο η αθλητική δικαιοσύνη και η ΕΠΟ. Η ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι πολύ μεγάλη. Όμως το ότι δεν υπήρξε κανένας φραγμός στις παρανομίες ή καμία ουσιαστική τιμωρία στη βία είναι αποκλειστική ευθύνη της αθλητικής δικαιοσύνης.

H πολιτεία με τη χθεσινή της παρέμβαση και τον υποβιβασμό Βόλου και Καβάλας στη δ’ εθνική έδειξε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αποφασιστικότητα.

Ανέτρεψε στην πράξη τις τελευταίες αποφάσεις των δικαστών του ποδοσφαίρου που χάιδεψαν όσους εμπλέκονται στα στημένα.

Καλό είναι. Αλλά δε φτάνει.

Γιατί προφανώς πρέπει επιτέλους να βρεθούν στελέχη που θα λειτουργήσουν σωστά και την ΕΠΟ και την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Μόνο αν αλλάξει εκ βάθρων ο θεσμός και τα πρόσωπα της αθλητικής δικαιοσύνης μπορούμε να ελπίσουμε σε ανάσταση του ποδοσφαίρου.

Μόνο αν εδραιωθεί η πεποίθηση ότι όποιος ασχημονεί πάνω σε αυτό που λατρεύουμε δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη, θα τιμωρείται θα αλλάξει η δραματική εικόνα που θα παρουσιάσει φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα.

Γιατί φέτος αυτό που θα δουν όσοι αντέξουν θα είναι τραγικό. Μικρές και λίγες ομάδες που θα διασύρονται όταν περνούν τα σύνορα, απογοητευτικό θέμα και βέβαια άδεια γήπεδα.

Φέτος για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα έχει μπάλα μόνο τις Τετάρτες του Ch. League. Όχι τις Κυριακές της…superleague.

Φέτος θα έχει ΑΠΟΕΛ, που απέδειξε ότι είναι ομαδάρα και όχι Παναθηναικό που παραπαίει, ή ΑΕΚ που προσπαθεί ακόμα να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε