Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Θα μας εξηγήσει κανείς γιατί παρά τις θυσίες, το μνημόνιο απέτυχε;

Τα όσα εξελίσσονται από το βράδυ της Παρασκευής με τη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο μάλλον δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανένα.

Τα όσα εξελίσσονται από το βράδυ της Παρασκευής με τη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο μάλλον δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανένα.

Το ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει το λένε όλοι εδώ και μήνες. Η Ελλάδα πρέπει να βρει 27 δισ. ευρώ εντός του 2012.

Σύμφωνα με το μνημόνιο θα έπρεπε να μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε από τις αγορές. Όμως είναι πια σαφές ότι οι αγορές δεν πρόκειται να μας δανείσουν αφού θεωρούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε αλλά σήμερα είναι ισχυρότερος από ότι πριν ένα χρόνο.

Με λίγα λόγια το μνημόνιο απέτυχε. Ένας από τους βασικότερους στόχους του  που ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η κυβέρνηση να υποκρίνεται ότι αυτό δε συμβαίνει. Να μιλήσει με τόλμη στους πολίτες που έκαναν μεγάλες θυσίες τους τελευταίους 12 μήνες και να εξηγήσει τους λόγους αυτής της αποτυχίας.

Και μετά, με την ίδια τόλμη, θα πρέπει να μας πει γιατί και τόσοι άλλοι από τους στόχους έχουν “πέσει έξω” με πρώτη την ύφεση, μετά τα έσοδα, κλπ, κλπ κλπ.

Να δικαιολογήσει αυτό που φωνάζουμε καιρό τώρα. Ότι πήρε αβασάνιστα τα εύκολα μέτρα όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά δεν υλοποίησε τα δύσκολα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο.

Και να μας πει τι θα κάνει από δω και πέρα που άλλα “εύκολα” μέτρα δεν υπάρχουν.

Ας μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και για τον εαυτό της. Ας μας πει τι θα κάνει, ας βάλει στόχους που θα μπορεί να πετύχει για να φανεί η πρόοδος και για να σταματήσει να αρκείται στα λίγα.  

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε