Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τηλεοπτικές άδειες: Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς!

Τηλεοπτικές άδειες: Πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς!

Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει μετά την κατάληξη του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών για το υψηλότατο τίμημα που πέτυχε.

Η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει μετά την κατάληξη του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών για το υψηλότατο τίμημα που πέτυχε.

Και μπορεί όντως το τίμημα να είναι υψηλότατο αλλά μόνο αυτό ήταν τελικά το κριτήριο της επιτυχίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών;

Η κυβέρνηση έκανε αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες για 27 ολόκληρα χρόνια. Αλλά μένουν πολλά ακόμη για να φτάσει να πανηγυρίσει.

Πρώτον η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο αδειοδότησης που αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου. Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, τότε η σημερινή εξουσία θα έχει επιχειρήσει αντιθεσμική παρέμβαση στα ΜΜΕ. Και αυτή θα είναι μια βαριά μομφή που θα την ακολουθεί.

Αν ο νόμος “περάσει” θα μένει να κριθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα προκύψει. Θα είναι καλύτερο διαφανέστερο και υγιέστερο από το σημερινό; Εκεί θα δοκιμαστεί πραγματικά και το μεγάλο τίμημα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα χρήματα που δόθηκαν για τις άδειες μαζί με τα λειτουργικά έξοδα των τηλεοπτικών σταθμών δεν μπορούν να αποσβεστούν. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν αλλά και οι υπάρχουσες που θα συνεχίσουν την εκπομπή τους θα είναι ζημιογόνες. Αν όντως η κυβέρνηση έδωσε μόνο 4 άδειες γιατί η αγορά δε σήκωνε περισσότερες πως επέτρεψε να δοθεί τίμημα που δεν μπορεί να αποσβεστεί; Δηλαδή πως επέτρεψε τη δημιουργία του εδάφους για νέα προβληματικά ΜΜΕ;

Έτσι προκύπτει και το επόμενο ερώτημα. Όσοι έδωσαν αυτά τα υψηλότατα τιμήματα γιατί το έκαναν; Επεδίωξαν την επένδυση στην τηλεόραση ή την αύξηση της επιρροής και της παρέμβασης τους και πλήρωσαν για αυτές;

Η πρωτοβουλία για αδειοδότηση και εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου ήταν επιβεβλημένη για την κυβέρνηση. Αλλά με την τακτική που ακολουθεί μοιάζει να αυτοακυρώνεται. Δίνει λιγότερες άδειες χωρίς να πείθει για την επιλογή της. Τη μια επικαλείται το εύρος του φάσματος και την άλλη την αντοχή της αγοράς. Μετά αφήνει το τίμημα ανεξέλεγκτο «καίγοντας» το επιχείρημα περί αγοράς. Ξεχνά τελείως τα περί πολυφωνίας και ποιότητας που τόσο διαλαλούσε ως αντιπολίτευση και δημιουργεί πάνω από 2.000 νέους ανέργους την ώρα που εισπράττει 246 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα δεν ξεκαθαρίζει εξ αρχής το τοπίο για το πόσες και τι είδους άλλες άδειες θα δημοπρατήσει και ποτέ θα το κάνει.

Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα καταγράφει όχι τώρα αλλά ίσως κοντά στις επόμενες εκλογές…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε