Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Το ρίσκο “λουκέτο” δε βγαίνει…

Το ρίσκο “λουκέτο” δε βγαίνει…

Ο τρικοματικός κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται πια σε προφανές αδιέξοδο.

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται πια σε προφανές αδιέξοδο.
Και το αδιέξοδο δεν το προκάλεσε η ΕΡΤ αφού όλοι συμφωνούν πως πρέπει να εξυγιανθεί. Το αδιέξοδο προκλήθηκε από το χειρισμό του θέματος. Από την απόφαση για το λουκέτο.

Η υψηλού πολιτικού ρίσκου κίνηση του πρωθυπουργού οδηγεί σε εμπλοκή αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αξιώνουν από τον κ. Σαμαρά την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η σύσκεψη της Δευτέρας καθίσταται έτσι δραματική. Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει. Και κανείς δε δείχνει διατεθειμένος.

Ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει το προφίλ του τολμηρού μεταρρυθμιστή, εκείνου που δε διστάζει προ ουδενός. Τα δύο αλλά κόμματα του συνασπισμού όμως δεν είναι διατεθειμένα να στηρίξουν μια κυβέρνηση που σε τόσο κρίσιμα ζητήματα θα λειτουργεί ως μονοκομματική και εκείνα απλώς θα υπερψηφίζουν. Και θεωρούν ότι αν υποχωρήσουν μια φορά είναι αυτό θα επαναληφθεί.

Έτσι οδηγούμαστε στο αδιέξοδο. Και αυτοί από το επιτελείο του πρωθυπουργού που «πόνταραν» στο επιχείρημα ότι ειδικά ο Βενιζέλος, αλλά και ο Κουβέλης θα υποχωρήσουν και δε θα ρίξουν την κυβέρνηση γιατί δε θέλουν εκλογές επειδή τα ποσοστά τους είναι χαμηλά, δεν υπολόγισαν το αντίστροφο.

Ότι η απόφαση αυτή-δηλαδή το λουκέτο- που τους ακυρώνει κυβερνητικά, τους δίνει μια μοναδική και ανέλπιστη ευκαιρία. Να προκαλέσουν ρήξη και εκλογές με την ελπίδα ότι θα ανακάμψουν εκλογικά ή έστω θα διασωθούν αφού θα έχουν υπερασπιστεί αυτό για το οποίο τους κατηγορούν οι αντίπαλοι τους. Δηλαδή την απώλεια της αυτονομίας και της ταυτότητας τους και την ενσωμάτωση τους στη ΝΔ.

Άλλωστε αν πρόκειται να στηρίζουν μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί μονομερώς είναι βέβαιο ότι αν δεν έρθει η ρήξη τώρα θα έρθει μετά από λίγους μήνες σε κάποια άλλη ανάλογη κίνηση. Όμως ποια καλύτερη ευκαιρία ή και άλλοθι θα βρουν από τη σημερινή; Και γιατί να υποστούν την φθορά έως την επόμενη αφορμή;

Μόνη λύση είναι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με τόλμη να βρουν τη Δευτέρα μια λύση. Ίσως μια νέα βάση συμφωνίας. Γιατί οι πολίτες και η χώρα δε θέλουν εκλογές.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε