Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τώρα πια δεν θα φοβούνται την ελληνική χρεοκοπία

Σωθήκαμε; Αποφύγαμε τη χρεοκοπία; Τελείωσαν τα βάσανα μας;

Σωθήκαμε;
Αποφύγαμε τη χρεοκοπία;
Τελείωσαν τα βάσανα μας;
Η απάντηση μετά τη χθεσινή απόφαση του eurogroup είναι …όχι!

Αυτό που πραγματικά εξασφαλίσαμε ήταν να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έναντι των δανειστών μας και να αποσπάσουμε μια πολιτική απόφαση για καλύτερους όρους αποπληρωμής των χρεών μας.

Και από ‘δω και πέρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Στη χώρα θα εγκατασταθεί μια μόνιμη επιτροπή ελεγκτών. Αυτή θα επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που υπογράψαμε και θα αποφασίζει την απελευθέρωση των κονδυλίων.

Αν δεν υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας δε θα μας δίνουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Και χρειαζόμαστε τα δικά τους χρήματα για αυτές τις ανάγκες μας αφού δεν έχουμε ακόμα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να τις καλύπτουμε.

Αντίθετα τα χρήματα προς τους δανειστές μας τόσο για τα παλιότερα δάνεια όσο και αυτά που τώρα θα μας δώσουν θα καταβάλλονται κανονικά αφού θα εκταμιεύονται από τον ειδικό λογαριασμό που θα κρατά δεσμευμένα τα δανεικά που πήραμε χθες.

Άρα με τη χθεσινή απόφαση αποτράπηκε ο μεγάλος ελληνικός κίνδυνος για την Ε.Ε..Δε θα υπάρξει πια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία. Δε θα κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι οικονομίες των μελών της ένωσης από μια ελληνική στάση πληρωμών γιατί είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή των χρημάτων που μας δίνουν.

Δε θα μας φοβούνται άλλο πια!

Αντίθετα στο εσωτερικό της χώρας ο κίνδυνος για αδυναμία καταβολής των πετσοκομμένων μισθών και συντάξεων θα είναι πιο ορατός από ποτέ.

Δηλαδή η εσωτερική χρεοκοπία όχι απλώς δεν απετράπη αλλά έγινε πιο πιθανή αφού δε θα συναρτάται και με διεθνή. Οπότε δεν πρόκειται να ιδρώσει κανενός το αφτί! Θα μας αφήσουν στην τύχη μας ώστε να αποτελέσουμε και παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο είναι αυτοί που θα μας κυβερνήσουν να αλλάξουν τελείως μυαλά. Να σταματήσουν τα φθηνά μικροπολιτικά κόλπα και το κρυφτό με το πολιτικό κόστος. Να διαρρήξουν την εξάρτησή τους με τις πελατειακές σχέσεις που έχτισαν επί χρόνια και να αποφασίσουν να νοικοκυρέψουν το σπάταλο, κακό, διεφθαρμένο και πανάκριβο κράτος.

Αλλιώς η βόμβα θα σκάσει στα δικά τους χέρια και θα ακουστεί μόνο στα δικά μας αφτιά χωρίς κανείς να συγκινηθεί.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε