Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

10 μέρες πριν απο το Eurogroup, οι δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του χρέους

10 μέρες πριν απο το Eurogroup, οι δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για τη βιωσιμότητα του χρέους

Ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει ΕΕ και ΔΝΤ για το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί η επιμήκυνση.

Λιγότερες απο 10 μέρες έχουν απομείνει για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί η επιμήκυνση.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, πρέπει να βρεθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας λόγω της καθυστέρησης επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Ταμείο εχει προτείνει κούρεμα και των δανείων που έχουν δώσει στην Ελλάδα τα κράτη – μέλη. Οι κυβερνήσεις όμως απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο, και αναζητείται ένας συμβιβασμός με ηπιότερες λύσεις, όπως η επαναφορά ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων κ.α των οποίων όμως η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται.

Η συζήτηση επεκτείνεται επίσης και στη μετάθεση για το 2022 αντί για το 2020 ως έτους – στόχου για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, ιδέα που μάλλον δεν ενθουσιάζει το ΔΝΤ.

Διαβάστε

Πώς θα μειωθούν οι συντάξεις – Περικοπές από 5% έως 15%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε