Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

100 – 120 δισ. τα δάνεια προς την Ελλάδα

100 – 120 δισ. τα δάνεια προς την Ελλάδα

Στα 100 με 120 δισ. το πακέτο προς την Ελλάδα δήλωσε σε δημοσιογράφους η γαλλίδα υπ. Οικονομικών Λαγκάρντ μετά από συνάντηση με το Νικολά Σαρκοζί. Τηλεφωνική επικοινωνία Σαρκοζί – Μέρκελ νωρίτερα το Σάββατο.

“Το ΔΝΤ και η ευρωπαική Επιτροπή έκαναν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 100 και 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό πιθανότατα θα κινηθεί το σχέδιο” σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο βοήθειας θα κλιμακωθεί μέσα σε τρία έτη.

Από το συνολικό ποσό, η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει “περίπου το 21% του ποσού ενίσχυσης” που θα καταβληθεί από το Eurogroup, δηλαδή μετά από την αφαίρεση του ποσού που θα καταβάλλει το ΔΝΤ. Η γαλλική συμμετοχή θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο “μέσα στην επόμενη εβδομάδα“. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαρκοζί – Μέρκελ

Από την πλευρά τους, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους ότι είναι αποφασισμένοι να “δράσουν γρήγορα” για την υλοποίηση του σχεδίου οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με το γαλλικό προεδρίκο μέγαρο.

“Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία των απόψεων τους και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν γρήγορα για την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης” ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου. “Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν επίσης να “συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για την ενίσχυση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών” ανέφερε ακόμη η προεδρία της Γαλλίας. 

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατυπώσει νέες προτάσεις για τη ρύθμιση των οργανισμών αξιολόγησης.

Στην Αθήνα, στις 10 το πρωί της Κυριακής έχει συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ στις 5 το απόγευμα στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Eurogroup υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το πρώτο πράσινο φως για τη βοήθεια στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup και του αρμοδίου Επιτρόπου Όλι Ρεν. Εκπρόσωπος του Ρεν, ο Γκι Σίλερ δήλωσε ότι στο Eurοgroup θα συμφωνηθούν οι τελευταίες παράμετροι του σχεδίου και φυσικά το ύψος των δανείων.

Ενδεικτικό του “συναγερμού” που έχει σημάνει στην Ευρώπη – μετά τη στοχοποίηση Ισπανίας και Πορτογαλίας από κερδοσκόπους και υπό το φόβο της εξάπλωσης της κρίσης – είναι ότι η Σϋνοδος Κορυφής αναμένεται να συνέλθει όχι στις 10 Μαΐου αλλά νωρίτερα – πιθανόν αμέσως μετά την έγκριση της βοήθειας από το γερμανικό κοινοβούλιο- , δηλαδή στις 7 ή 8 Μαΐου, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηκώνει ότι συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στη Γερμανία σε βοήθεια προς την Ελλάδα “θα ήταν ευπρόσδεκτη”. Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλα άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι “Το ΔΝΤ θα μείνει στην Ελλάδα 10 χρόνια”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε