Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

100 προτάσεις απο τον οίκο McKinsey για την ελληνική οικονομία

100 προτάσεις απο τον οίκο McKinsey για την ελληνική οικονομία

Μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ μπορεί να πετύχει η ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία με την εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής που περιλαμβάνονται στη μελέτη του οίκου McKinsey, για λογαρισμό του ΣΕΒ, με τίτλο “Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά”.

Εκατό συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη περιλαμβάνει μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει κατά 50 δισ. το ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια.

Η μελέτη που θα παρουσιαστεί επισήμως το απόγευμα της Δευτέρας έχει ήδη παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, την τρόικα αλλά και σε επιχειρηματικούς συνδέσμους και μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με τους οποίους ο ΣΕΒ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει τη μελέτη ως “εργαλείο συναίνεσης” μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και κοινωνικών, επιχειρηματικών φορέων προκειμένου να επιτευχθεί “Ανάπτυξη Τώρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Δασκαλόπουλος σκοπεύει να επισημάνει, ότι η μελέτη είναι ένας σύγχρονος Οδικός Χάρτης Ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση για μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική “συναίνεση στην πράξη με στόχο την ανόρθωση της χώρας”.

Οι προτάσεις

Η μελέτη της McKinsey επικεντρώνεται σε πέντε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, λιανεμπόριο, ενέργεια, βιομηχανία και γεωργία) και οκτώ αναδυόμενους. Στις προτάσεις του διεθνούς οίκου περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τα εξής:

-Άμεση εφαρμογή συστηματικής και καθολικής προσπάθειας που να καλύπτει το σύνολο της οικονομίας και να αποβλέπει σε μεταρρυθμίσεις, μείωση του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους, απελευθέρωση της οικονομίας , ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και ιδιαίτερα της εξωστρέφειας.

-Ο επιχειρηματικός κόσμος να επιδιώξει τη δημιουργία μεγάλων μονάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και να υιοθετήσει πιο αποδοτικές μεθόδους παραγωγής. Επίσης, να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού.

-Να αρθούν τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη που “κρύβονται” σε ένα περίπλοκο πλέγμα νόμων και λειτουργικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Για παράδειγμα, επισημαίνεται στη μελέτη, οι επενδύσεις αποθαρρύνονται από τους υπερβολικούς ελέγχους, τη συσσώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια, την περίπλοκη φορολογία και τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που δημιουργεί η μεγάλη παραοικονομία.

Η McKinsey υπογραμμίζει ακόμη την αλληλεξάρτηση μεταξύ των πέντε μεγάλων κλάδων της οικονομίας, με την έννοια ότι η ανάπτυξη του ενός έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στον άλλο. Για παράδειγμα, από τα 18 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι μπορεί να “κερδίσει” ο τουρισμός την επόμενη δεκαετία, τα 3 δις. αποτελούν αύξηση των παραγγελιών προς τη μικρή και βαριά βιομηχανία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε