Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

15 δισ. για το ομόλογο – Τα μέτρα δεν έριξαν το επιτόκιο

15 δισ. για το ομόλογο – Τα μέτρα δεν έριξαν το επιτόκιο

Πέντε δισ. ευρώ θα καταλήξουν στο δημόσιο ταμείο, ως αποτέλεσμα του δεύτερου κρατικού δανεισμού μέσα στο έτος, με τις προσφορές που κατατέθηκαν να ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,3%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τις 400, αποτελούμενες κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών οι Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το ποσό των προσφορών, είναι σημαντικό “παρά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία”, πράγμα που δείχνει, “ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή”. 

“Η διαμόρφωση της απόδοσης στο 6,3% αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης προκειμένου να ανακοπεί η έντονα αυξητική τάση των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε καταγραφεί κατά τον προηγούμενο μήνα” αναφέρει το υπ. Οικονομικών. 

Προσθέτει ότι το spread της έκδοσης είναι κατά 50 μονάδες βάσης ευνοϊκότερο σε σχέση με αυτό του 5ετούς ομολόγου, παρόλο που η διάρκεια του τωρινού είναι διπλάσια.

“Ωστόσο, το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς παραμένουν υψηλά. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι το κόστος το οποίο η χώρα υποχρεούται να καταβάλει για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους της, παραμένει υψηλό” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οικονομικοί  αναλυτές πάντως θεώρησαν την κίνηση “παρακινδυνευμένη” πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Βερολίνο,Παρίσι και Ουάσιγκτον και μάλιστα ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι δεν είναι άμεσες οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

“Η προσφορά έδειξε ότι η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην ελληνική αγορά ομολόγων”, ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Όλοι αναπνέουν με μεγαλύτερη ευκολία τώρα». Η έκδοση του ομολόγου θεωρείται το πρώτο κρασ-τεστ της κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως προκαλούν με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, καθώς σήμερα η Γερμανία δάνεισε την Ισπανία που έχει παρόμοια προβλήματα με εμάς με επιτόκιο 3%. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε