Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

15 Μαρτίου το ΔΝΤ αποφασίζει το ποσό συμμετοχής του στο νέο πακέτο βοήθειας

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποφασίσει την επόμενη Πέμπτη,15 του μηνός, το ύψος του χρηματικού ποσού με το οποίο το Ταμείο θα συμμετάσχει στη νέα δανειακή συμφωνία με την Ελλάδα.

 Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, αλλά και η υλοποίηση των “προαπαιτούμενων δράσεων” από την ελληνική κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για τη χώρα μας, ο κ. Ράις σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα προτείνει το ποσό που θα συμμετάσχει το Ταμείο, τονίζοντας ότι “ακόμη δεν έχει ορισθεί”.

    Ο κ. Ράις εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για το ρυθμό εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων που έχουν αποφασιστεί από μέρους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας “κάνει σταθερή πρόοδο” προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας ειδική αναφορά στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από τη Βουλή, στην αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα και στις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως είπε. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να προχωρήσει στην ανάπτυξη με την εφαρμογή του “φιλόδοξου αυτού προγράμματος” που “εμπεριέχει ρίσκο”, σύμφωνα με τον κ. Ράις.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία του PSI και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ενδιαφέρεται “να ολοκληρωθεί επιτυχώς” και ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το ύψος της τελικής συμμετοχής.

    Σε ερώτηση για την πιθανότητα να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ράις ανέφερε ότι το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι υπάρχει υψηλός βαθμός “πολιτικής συναίνεσης” και πως έχει λάβει γραπτές δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Ράις τόνισε ότι “το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού”, ενώ απαντώντας και σε ερωτήσεις αν υπάρχει σχέδιο Β και αν χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, διατύπωσε την άποψη ότι κάθε φορά το ΔΝΤ μελετά βήμα με βήμα τις εξελίξεις και τα διαδραματιζόμενα όσο αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, προβάλλοντας ξανά τη θέση ότι “στην παρούσα φάση προέχει το PSI”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε