Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

170 δισεκατομμύρια το χρέος του Ντουμπάι

Ντουμπάι ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ντουμπάι ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η οικονομική κατάσταση του εμιράτου είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Το συνολικό χρέος του εμιράτου του Ντουμπάϊ μπορεί να είναι μεγαλύτερο φθάνοντας και τα 170 δισ.δολάρια ΗΠΑ και όντας όχι μικρότερο των 130 δισ.δολαρίων, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της επενδυτικής τράπεζας “Ermes”.

Ας υπενθυμιστεί ότι το Ντουμπάϊ προκάλεσε το Νοέμβριο στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια ένα “κύμα-σοκ”, όταν ζήτησε μορατόριουμ έως φέτος τον Μάϊο για το υπέρογκο ούτως ή άλλως χρέος του κρατικού επενδυτικού φορέα του, του “Ντουμπάϊ Γουόρλντ”. Τότε, όμως, είχε γίνει λόγος για ένα συνολικό χρέος περίπου 80 δισ.δολαρίων και είχαν αρχίσει ευθύς αμέσως κάποιοι διακανονισμοί κι επανακανονισμοί. Γίνεται δε λόγος στο πόρισμα για επανακανονισμό μέσα στο 2010, αλλά και το 2011, ως και του 75% του συνολικού χρέους.

Ομως, η εν λόγω επενδυτική τράπεζα συμπεριέλαβε στο ανωτέρω χρέος και τα τραπεζικά δάνεια, ακόμα κι αυτά από τράπεζα προς τράπεζα μέσα στο Ντουμπάϊ, αλλά και τον δανεισμό με τη μορφή των κρατικών ομολόγων…ανεβάζοντας αισθητά τον “πήχυ”.

Παραδείγματος χάρη, η τράπεζα Emirates NBD Bank οφείλει ακόμα στον “Ντουμπάϊ Γουόρλντ” 24 δισ.δολάρια από διάφορα δάνεια, αυξάνοντας, βέβαια, το χρέος του.

Υπενθυμίζεται ότι η “Ναχήλ”, δηλαδή η θυγατρική του “Ντουμπάϊ Γουόρλντ”, οφείλει κάποια τέσσερα δισ.δολάρια ΗΠΑ, ληξιπρόθεσμη οφειλή στη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2009.

Με παρέμβαση του γειτονικού εμιράτου του Αμπου Ντάμπι διακανονίστηκε ένα τμήμα του συνολικού χρέους του “Ντουμπάϊ Γουόρλντ”, από περίπου 22 δισ.δολάρια. Εξ αυτών, τα 10 δισ.δολάρια εκταμιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διέρρευσε. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε