Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

20 δισ. ευρώ έβγαλαν έξω οι Ελληνες σε μία διετία – Ποιοι είναι οι top …προορισμοί

20 δισ. ευρώ έβγαλαν έξω οι Ελληνες σε μία διετία – Ποιοι είναι οι top …προορισμοί

Το 1/3 απο τη συνολική μείωση καταθέσεων κατά 60 δισ. που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες πέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Τις τράπεζες της Κύπρου, της Αγγλίας και της Γερμανίας προτίμησαν οι ‘Ελληνες τα τελευταία 2 χρόνια, για να μεταφέρουν τα λεφτά τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, μάλιστα, η Κύπρος έρχεται πρώτη στους… δημοφιλείς προορισμούς καθώς εκεί έχει καταλήξει το 40% των κεφαλαίων (περίπου 7,5 δισ.) που έφυγαν στο εξωτερικό. Το δημοσίευμα αναφέρει ωστόσο πως η τάση φυγής προς την Κύπρο σταμάτησε το 2011 και ειδικά φέτος δεν θεωρείται τόσο ασφαλής επενδυτική επιλογή.

Πάνω απο 6,5 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στη Βρετανία αλλά σύμφωνα με τραπεζίτες σημαντικά ποσά απο τα χρήματα αυτά δεν βρίσκονται πλέον σε τράπεζες αλλά επενδύθηκαν κυρίως σε αγορές ακινήτων.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, που έχει δεχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ απο έλληνες καταθέτες. Ενα σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών μετατράπηκαν σε ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, που σήμερα αποτελούν δυνατά επενδυτικά “χαρτιά”.

Στην Ελβετία, τον παραδοσιακό προορισμό, μεταφέρθηκε περίπου το 10% των καταθέσεων που βγήκαν απο τα ελληνικά σύνορα τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες αυτό έγινε αφενός γιατί τα επιτόκια είναι χαμηλά και αφετέρου γιατί οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες ασχολούνται με καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ και θέτουν αυστηρούς όρους για μικρότερα ποσά.

Διαβάστε

Αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε