Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

200 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στη Λετονία για να μην χρεωκοπήσει

Τα δημόσια οικονομικά της Λετονίας κατέρρευσαν το 2008 στο πλαίσιο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ποσό ύψους 200 εκ.ευρώ παρέσχε σήμερα στη Λετονία η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέρος διεθνούς προσπάθειας για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας. Τα δημόσια οικονομικά της Λετονίας κατέρρευσαν το 2008 στο πλαίσιο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περιφερειακοί δανειστές έσπευσαν να την συνδράμουν τον Ιανουάριο του 2009 με χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 7,5 δισ. ευρώ αλλά απαίτησαν την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “χορήγησε σήμερα την τέταρτη δόση του δανείου της Ε.Ε. προς τη Λετονία. Η ενέργεια αυτή σημειώνεται μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής επί της εφαρμογής των οικονομικών συνθηκών που συνοδεύουν αυτή τη χορήγηση, από τις Αρχές” σημειώνεται σε ανακοίνωση των Βρυξελλών.

Η χορήγηση της δόσης του δανείου εκτιμάται ότι θα συνδράμει πολιτικά τον πρωθυπουργό της Λετονίας Βαλντίς Ντομπρόβσκι, ο οποίος αναδείχθηκε στην εξουσία μετά την εκδήλωση της κρίσης και έθεσε τη χώρα του στην οδό της δημοσιονομικής προσαρμογής, μέσω δραματικών περικοπών στις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Παρά τη μείωση των δαπανών, το κόμμα του οποίου ηγείται ο ο Ντομπρόβσκι αναδείχθηκε ως το πλέον δημοφιλές στις εθνικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, αν και έκτοκτε μάχεται για το σχηματισμό κυβέρνησης με πολιτικούς του αντιπάλους, πολλοί εκ των οποίων ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων οικονομικής διάσωσης της χώρας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε