Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

2011: Η πιο σκληρή χρονιά για όλους μας αλλά και η χρονιά των δομικών ανατροπών

– Αυξάνεται ο ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα όπως γάλα, κρέας, λαχανικά, καφέ
– Θα αδειάσει κι άλλο το καλάθι της νοικοκυράς!
– Αναστολή πόθεν έσχες για 2 χρόνια στην Α κατοικία
– Ανοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ!
Δείτε στο Newsit όλο τον προϋπολογισμό

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούμε όλοι μας το 2011. Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή μπορεί να τολμάει να βάλει τάξη σε χρονίζοντα προβλήματα, όμως δεν περιλαμβάνει μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν τους οικονομικά αδύναμους.

Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο όριο της φτώχειας αλλά δεν προβλέπεται τίποτα γι’ αυτές.

Και όλα αυτά ενώ προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ γίνεται προσπάθει να τονωθεί η κύρια βιομηχανία της χώρας – αυτή του τουρισμού – με την μείωση του ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% από την άλλη όλες οι κοινωνικές ομάδες θα επιβαρυνθούν από την αυξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Μεταξύ αυτών είναι το γάλα, το κρέας, λαχανικά, καφές, δημητριακά, ψωμί, λάδι, γλυκά, χαρτικά κ.α.

Και μπορεί η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα από το 6,5 στο 5,5% να είναι ένα καλό βήμα δεν πρέπει να ξεχνάει όμως κανείς την πριν από λίγο καιρό ανατίμηση των φθηνών φαρμάκων.

Επίσης, από τον Οκτώβριο μεγάλη επιβάρυνση θα υπάρξει για τους καταναλωτες με την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Στα θετικά αυτού του προϋπολογισμού μπορούν να προσμετρηθούν οι συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις εφοριών και τελωνείων που ξεπερνούν τις 100 στον αριθμό.

Επίσης, η προσπάθεια να τονωθεί η οικοδομή με την αναστολή για 2 χρόνια του πόθεν έσχες για την Α’ Κατοικία.

Γίνεται επίσης προσπάθεια να σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο Δημόσιο με το μαχαίρι που μπαίνει στην σπάταλη που γινόταν έως σήμερα σε ΔΕΚΟ αλλά και στον τομέα της υγείας.

Ειδικά στον τελευταίο προβλέπεται η μείωση των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ ευρώ λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων από την μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις νέες διαδικασίες προμηθειών καθώς και το νεο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων.

Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ;

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ, τουναντίον, το άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε οτι δεν θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις και η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. ‘Ομως είπε αυτό θα γίνει αν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους και αν γίνουν οι ΔΕΚΟ πιο αποδοτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ – Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός – ‘Ελλειμμα 7,4% το 2011 – Αλλάζει ο ΦΠΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε