Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

2ος Διαγωνισμός «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας

Μέσα από τον ετήσιο διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας αναδεικνύονται και επιβραβεύονται προσπάθειες καινοτομίας της νέας γενιάς.

Στον 1ο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, νικητής ήταν ένας νέος 27 ετών, διδακτορικός φοιτητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος κατέθεσε την πρότασή του και βραβεύθηκε ανάμεσα σε περισσότερες από 400 άλλες προτάσεις.
 
Το σημαντικό Α’ χρηματικό βραβείο αξίας €20.000 απονεμήθηκε στον κ. Τσεκούρα Παναγιώτη για την πρότασή του στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκοί και θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες Fresnel». Η απονομή έγινε από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλειο Ράπανο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσεκούρα: «Μέσα από μεγάλες κρίσεις, προκύπτουν και μεγάλες ευκαιρίες. Καλό θα ήταν οι επιχειρηματίες να στηρίξουν τους νέους ερευνητές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά σε νέες τεχνολογίες».
 
Η πρότασή του “Φωτοβολταϊκοί και θερμικοί συγκεντρωτικοί ηλιακοί συλλέκτες Fresnel” αφορά μία ηλιακή μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Αποτελείται από επίπεδες λωρίδες κατόπτρων, οι οποίες είναι μηχανικά συζευγμένες ακολουθώντας την κίνηση του ηλίου. Τα κάτοπτρα συγκεντρώνουν την άμεση ακτινοβολία γραμμικά κατά μήκος μίας ακίνητης ράβδου. Εκεί απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και παράγονται ταυτόχρονα δύο διαφορετικά προϊόντα: α) Ηλεκτρισμός, μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων και β) Θερμότητα, μέσω της εκμετάλλευσης της ακτινοβολίας που διαπερνά τα φ/β στοιχεία χωρίς να τα διεγείρει και της απαγωγής της θερμότητας που αναπτύσσεται στα φ/β στοιχεία. Τα πλεονεκτήματα συνοψίζονται στην αντικατάσταση των κοστοβόρων φ/β στοιχείων από χαμηλού κόστος κάτοπτρα, στην απλότητα της κατασκευής, στην ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας και βέβαια, στην καλύτερη εκμετάλλευση της προσπίπτουσας ακτινοβολίας. Η ποσοτικοποίηση του τελευταίου μεγέθους δείχνει την απόδοση του προτεινόμενου υβριδικού συστήματος να ξεπερνά το 50%, τη στιγμή που τα συμβατικά φωτοβολταϊκά κυμαίνονται από 10% έως 20% παράγοντας μόνο ηλεκτρισμό.
 
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει παρουσιαστεί ήδη σε ανώτατα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο επιχειρηματικού πλάνου που συντάχθηκε από τον ίδιο. Στόχος είναι η εμπορική εκμετάλλευση της πρότασης μέσα από συνεργασίες και με υφιστάμενες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
Πληροφορίες σχετικά με τον 2ο Διαγωνισμό «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχουν στο www.nbg.gr/ibank/innovation. Η υποβολή προτάσεων διαρκεί μέχρι τις 18 Ιουλίου 2011.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε