Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

4,5 δισ. ευρώ από το Βέλγιο στο πακέτο για την Ελλάδα

Οι κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας.

Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Λικ Κούνε, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διαπραγματευθούν απ’ ευθείας με τις ελληνικές αρχές τους όρους συμμετοχής τους.

Με μια έκθεση που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Dexia είναι η τράπεζα την οποία αφορά κυρίως η διαδικασία αυτή, περισσότερο από τις KBC (περίπου 700 εκατομμύρια), BNP Paribas Fortis (300 εκατομμύρια), Ethias Banque (75 εκατομμύρια) και ING (50 εκατομμύρια).

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, η Ageas είναι εκτεθειμένη σε ύψος 800 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερο από τις Ethias (350 εκατομμύρια), Vivium (100 εκατομμύρια) και ING Life (90 εκατομμύρια).

Η δέσμευση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών επιτρέπει στο Βέλγιο να τιμήσει την υπόσχεση να πετύχει μια συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της έκθεσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ρέιντερς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Belga.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών στην μετακύλιση χρέους αντιστοιχεί σε ανάλογα ποσά που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν οι δημόσιες αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλική υποχώρηση από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης – Ποιες τράπεζες θα στηρίξουν το πρόγραμμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε