Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

40 εκατ. ευρώ βρήκε το ΣΔΟΕ στις υπεράκτιες εταιρείες

Στα 40.967.580 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε από τους, μέχρι στιγμής, ολοκληρωμένους ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού, «το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αποστολής του έχει κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήσει 369 ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες (off shore), από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί 115, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι 254. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε, από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους, ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ».

 Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία έκανε λόγο για «ύποπτα δάνεια από ελληνικές τράπεζες σε off shore εταιρείες». Ο βουλευτής επικαλούνταν έκθεση της ΤτΕ για την Proton Bank σύμφωνα με την οποία δόθηκαν, το 2010, συνολικά 470 εκατομμύρια ευρώ σε υπεράκτιες εταιρείες που αντιστοιχούν στο 24% του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι «οι εταιρείες αυτές ελλείψει οικονομικών στοιχείων στην πλειοψηφία τους και γνώσης του πραγματικού δικαιούχου σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται υψηλού κινδύνου».

    Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο, μέσω των δανείων που χορηγούνται από ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα προς υπέρακτιες εταιρείες, να πραγματοποιείται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σημειώνει ότι «αυτό ήδη διερευνάται και εφόσον προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις». Υπενθυμίζει επίσης ο κ. Σαχινίδης ότι στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει η Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3932/2011 (Αρχή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) εκδόθηκαν δύο πορίσματα με τα οποία διαπιστώνεται έγκλημα υπεξαίρεσης σε βάρος της Τράπεζας PROTON BANK με αντικείμενο 51.000.000 και 54.000.000 ευρώ. Αναφέρει δε ο υπουργός Οικονομικών ότι με αντίστοιχες διατάξεις του προέδρου της Αρχής δεσμεύτηκαν περιουσιακά αντικείμενα ίσης αξίας.

    Τέλος, ο κ. Σαχινίδης ενημερώνει ότι στην προσφάτως συσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχων -μια εκ των έξι Διευθύνσεων της νέας Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων- υπάγεται και η αρμοδιότητα των Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Ελέγχου κατοίκων Ελλάδος για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης και κατοίκων εξωτερικού για εισοδήματα ημεδαπής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε