Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

420 ευρώ επιπλέον κόστος για κάθε νοικοκυριό

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Ένωση Καταναλωτών ότι δεν είναι απίθανο να δούμε ένα πακέτο μακαρόνια από το 1 ευρώ να εκτοξεύεται στο 1,5 ευρώ.

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 420 ευρώ τον χρόνο τουλάχιστον μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλη Τσιφάκη. 

Ο κ. Τσιφάκης, μιλώντας στο Newsit επισήμανε πως ήδη έχουν αρχίσει οι τιμοληψίες σε βασικά καθημερινά αγαθά από τα super market έτσι ώστε να εξακριβωθεί ακριβώς η επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς και να αποφευχθούν οι κερδοσκοπίες. 

“Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ινστιτούτου ο Έλληνας ξοδεύει το 38% των χρημάτων του σε αγορές ειδών super market .Υπολογίζω ότι αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει το 42% ύστερα από τα νέα μέτρα” τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι στρογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα επάνω είναι άλλος ένας φόβος που επισημαίνει το ινστιτούτο καταναλωτών. Σε μια πρώτη προσέγγιση υπολογίζεται ότι μια 4 μελή οικογένεια ξοδεύει 400 ευρώ των μήνα μόνο για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης όπως είναι το γάλα, το ψωμί, και τα μακαρόνια. Τον επόμενο μήνα το ποσό θα ανέβει στα 435 ευρώ τουλάχιστον.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε ένα προϊόν δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την αύξηση του μόνο από τον ΦΠΑ που του αντιστοιχεί διότι θα υπάρχει και αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ. “Δεν είναι λοιπόν αδύνατο να δούμε ότι ένα πακέτο μακαρόνια το οποίο στοιχίζει 1 ευρώ αντί για 1,10 να φτάσει στο 1,5 ευρώ”, προειδοποιεί ο κ.Τσιφάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα ζούμε με ένα μισθό λιγότερο

Τεραστιες αυξήσεις σε ΔΕΗ, ποτά, τσιγάρα, καύσιμα

ΟΛΜΕ: Ονομαστική μείωση στο νεοδιόριστο 1522 ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε