Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

500 γιατροί φοροφυγάδες στα χέρια του ΣΔΟΕ – 1.100 πισίνες αδήλωτες – Μεζονέτα 280τμ δηλώθηκε ως 36τμ

Όργιο σπατάλης αποκαλύπτει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Συγκλονιστικά τα στοιχεία.

Περίπου 500 γιατροί, μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε -κατόπιν ελέγχων- ότι ενέχονται σε διάφορες φορολογικές παραβάσεις (π.χ., απόκρυψη φορολογητέας ύλης), ενώ η μακρά λίστα παραβατών περιλαμβάνει επίσης δικηγόρους και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σύμφωνα πάντα με τον κ.Καπελέρη σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι του Σώματος εντόπισαν περισσότερες από 1.100 αδήλωτες στην εφορία πισίνες, σε πρώτες κατοικίες και εξοχικά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Επίσης, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις ακινήτων, το μέγεθος των οποίων …υποεκτιμήθηκε κραυγαλέα.

Συγκεκριμένα, περίπου 220 υπεράκτιες εταιρίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα τετραγωνικά των οποίων είναι καθόλα πλασματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεζονέτας 280 τετραγωικών, που δηλώθηκε ως …36 τ.μ.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας περνά από το “μικροσκόπιο” γνωστό μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είχε δεχτεί και δεν είχε δηλώσει καταθέσεις 26 εκατ. ευρώ.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ σημείωσε ακόμη ότι κάποιες από τις περιπτώσεις της λίστας των περίπου 1.000 Ελλήνων, που έχουν «ύποπτες» καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν ήδη διερευνηθεί. Ωστόσο, το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης απαιτεί χρόνο.

Στον εντοπισμό των παραβατών βοηθάει και το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελίας φορολογικών παραβάσεων 1517, που έχει συστήσει το υπουργείο, το οποίο -σύμφωνα με τον κ.Καπελέρη- έχει δεχτεί πάνω από 15.000 καταγγελίες.

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως το λαθρεμπόριο καυσίμων 

 Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ετησίως – δηλαδή δύο φορές το ύψος του ποσού που δαπανούσε το ελληνικό κράτος για το λεγόμενο «δώρο των Χριστουγέννων», το οποίο περικόπηκε – υπολογίζεται ότι ανέρχεται πλέον το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση που διατύπωσε, ο ειδικός γραμματέας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ), Γιάννης Καπελέρης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές, πραγματοποίησαν ελέγχους, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν κρούσματα λαθρεμπορίας στις περίπου 9.000 φορτώσεις βυτίων, που πραγματοποιήθηκαν προς Βουλγαρία, στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.

Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά τελεί εν αναμονή των στοιχείων που θα παράσχουν οι βουλγαρικές αρχές, ώστε κατόπιν συνδυασμού των συμπερασμάτων των υπηρεσιών των δύο χωρών, να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος (σ.σ. από περιπτώσεις του παρελθόντος διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι διοχετεύουν στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδή και βενζίνες, που έχουν αγοράσει αδασμολόγητα για εξαγωγές με προορισμό βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, οι ποσότητες αυτές, που φαίνεται ότι εξάγονται στα Βαλκάνια, με εικονικά δελτία εξαγωγών, στην πραγματικότητα δεν βγαίνουν ποτέ εκτός συνόρων: καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε