Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

700 εκατομμύρια μέσω ΤΕΜΠΕ για αποπληρωμή φόρων, δανείων, εισφορών

700 εκατομμύρια μέσω ΤΕΜΠΕ για αποπληρωμή φόρων, δανείων, εισφορών

Το επιτόκιο του δανείου καθορίζεται σε EURIBOR 6 μηνών + 600 μονάδες βάσης (6%) κατ’ ανώτατο όριο.

Σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για την παροχή εγγυήσεων δανεισμού σε Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις (που έχουν ημερομηνία έναρξης εργασιών έως 31-12-2009) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ. 

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται έως την 31-12-2010, εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός. Ειδικότερα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-10-2010 και παραλαβής των αιτήσεων αυτών από το ΤΕΜΠΜΕ η 20-11-2010. 

Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από την επιχείρηση στην τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του Προγράμματος. 

Ο προϋπολογισμός εγγυήσεων του προγράμματος είναι 700 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα καλυφθούν δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ. ευρώ. Ο τελικός προϋπολογισμός προβλέπεται με νεότερη απόφαση να αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ, οπότε θα καλυφθούν δάνεια ύψους 1,25 δισ. ευρώ. 

Το ανώτατο ποσό του δανείου ανά ΜΕ/ΠΜΕ προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων στην επιχείρηση και διαμορφώνεται από 40.000 έως 100.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι έξι χρόνια με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλονται μόνο τόκοι. 

Για δάνεια έως 40.000 ευρώ δεν θα παρέχονται εξασφαλίσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων, ενώ για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε