Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

8.700 “φτωχοί” με ακίνητα 1 εκατομμύριο δεν έκαναν ούτε δήλωση!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σειρά για έλεγχο από ειδικές «ομάδες κρούσης» της εφορίας, παίρνουν μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλο-οφειλέτες αλλά και οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με βάση το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επενδύει με αυξημένες εξουσίες και τα νέα ελεγκτικά όργανα που συστήνει, όπως την υπερ-Εφορία που θα αναλάβει τον έλεγχο πολύ μεγάλων μεγαλύτερων, αλλά και την επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης οφειλών για λογαριασμό του δημοσίου.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θέτει νέους στόχους και ευελπιστεί να ελέγξει επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ, φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ. Ψηλά στη λίστα προς έλεγχο βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των ακινήτων που, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Από διασταυρώσεις που διενήργησε η ΓΓΠΣ εντοπίστηκαν περί τους 8.700 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τουλάχιστον για ένα έτος. Οι διασταυρώσεις που έκανε η Γ.Γ.Π.Σ αφορούσε τα έτη 1997-2007.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ατομικές ειδοποιήσεις σε αυτούς τις ιδιοκτήτες με τις οποίες τους καλούσε να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν στην Εφορία. Μόλις ένας στους έξι υπόχρεους ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο που έλαβε από το υπουργείο, το οποίο τώρα συστήνει ειδική ομάδα για την είσπραξη αυτών του ΦΜΑΠ.

Στόχος των νέων ελέγχων είναι να εντοπιστούν και πιθανές άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών οι οποίοι ενώ αγόρασαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν δήλωσαν την αξία αγοράς ή δήλωσαν μέρος αυτής. Η Εφορία θα διερευνήσει και εάν καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα πέραν της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πωλητών των ακινήτων καθώς και των αγοραστών.

Το φορολογικό «πογκρόμ» θα επεκταθεί και στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ. Τους ελέγχους σε αυτές το υπουργείο αναθέτει στην υπό σύσταση «super εφορία» που δημιουργεί για το σκοπό αυτό. Εκτός της «super ΔΟΥ», το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί και στην σύσταση ειδικής επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης.

Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών σε οποιαδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας έχουν της έδρα τους οι οφειλέτες . Η εν λόγω ομάδα θα είναι «προικισμένη» με υπερεξουσίες. Την «σκυτάλη» στον έλεγχο θα πάρουν και 100 ιδιώτες – ράμπο που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα συνδράμουν στον εντοπισμό των 15.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες θα αναλάβει τον έλεγχο 150 μεγαλοοφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε