Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

9.000 δισ δολάρια χάθηκαν από την κρίση στα ακίνητα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, κατά το τρέχον έτος η αμερικανική αγορά ακινήτων μειώθηκε κατ’ αξίαν κατά 1,7 τρισ.δολάρια.

Ο κτηματομεσιτικός οίκος “Zillow” στην ιστοσελίδα του σήμερα, κάνει την εκτίμηση ότι, από την πολύμηνη κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, εννέα χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια “εξαφανίστηκαν”–σε χρόνο μετά από τον Ιούνιο του 2006, οπότε αυτή η κρίση αποκορυφώθηκε.

Πρόκειται, σημειωτέον, για οίκο της κτηματομεσιτικής αγοράς, που διαθέτει σε όλες τις Πολιτείες όχι λιγότερα από 72 εκατομμύρια ακίνητα…Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, κατά το τρέχον έτος η αμερικανική αγορά ακινήτων μειώθηκε κατ’ αξίαν κατά 1,7 τρισ.δολάρια, δηλαδή κατ΄ένα ποσοστό ίσον με το 12% του αμερικανικού ΑΕΠ…

Οι υπέρογκες αυτές απώλειες κάπως μετριάστηκαν, όταν η κυβέρνηση έδωσε το ‘πριμ’ και τη συναφή φορο-απαλλαγή για την αγορά μιας κατοικίας, όμως παραμένει γεγονός, ότι το β’ εξάμηνο του ’10 η αγορά ‘βυθίστηκε’ από την σκοπιά της κίνησης, χωρίς μάλιστα μία ‘ορατή’ αναστροφή τάσης, όπως επισήμανε ο αναλυτής του οίκου, Σταν Χάμφρι. Μάλιστα, εσχάτως έχουν πολλαπλασιαστεί πολύ οι κατασχέσεις ακινήτων, δεδομένου ότι η “υποσκαφθείσα” από την κρίση αξία του ακινήτου, όσων δανείστηκαν, πλέον υπολείπεται της συνολικής οφειλής τους…όπως τόνισε ο ίδιος αναλυτής.

Είναι η αμερικανική αγορά ακινήτων, που οδήγησε στην πρωτοφανή–μεταπολεμικώς–διεθνή οικονομική κρίση, που με τη σειρά της οδήγησε σε πτώχευση πολλούς πολύ σπουδαίους επιχειρηματικούς ομίλους, σe όλον τον πλανήτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες διεθνώς έδωσαν 2,2 δισ.δολάρια προκειμένου (μόνον) να “καλυφθούν” οι διάφορες υπέρογκες ζημιές στο διεθνή τραπεζικό τομέα, μετά από την ανωτέρω κρίση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε