Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφορολόγητο γιοκ σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Κλειδώνουν” τα μέτρα.  Ποιά σενάρια εξετάζει το Υπ. Οικονομικών.

 

1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάνουν το αφορολόγητο αν συλληφθούν να μην εκδίδουν έστω και μία απόδειξη. Αυτό το μέτρο “κλείδωσε” το Σάββατο στην ευρεία σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες του ΝewsIt, παρά τις αντιδάσεις των φορέων το μέτρο θα ισχύσει.

 
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο οικονομικών επιδιώκει να “μπλοκάρει” τη φοροδιαφυγή τόσο απο την πλευρά των πολιτών που τους καλεί να ζητούν αποδείξεις για να καλύψουν το αφορολόγητο, όσο και απο την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αν διαπιστωθεί οτι δεν εκδίδουν αποδείξεις, θα χάνουν το αφορολόγητο. Δηλαδή ουσιαστικά, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη φορολογία 1.200 ευρω. Κι αυτό διότι με βάση τις αρχικές εξαγγγελίες της κυβέρνησης, όσοι δεν καλύπτουν το αφορολόγητο θα πληρώνουν πρόστιμο 10% επι του ποσού που υπολείπεται για την κάλυψή του.
  

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την υποβολή πόθεν έσχες μόνο απο τους δημοσίους υπαλλήλους ενω σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται η φορολόγηση με 5% των εσόδων απο τα ακίνητα της εκκλησίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων επαγγελματικών κλάδων, όπως εφοριακοί και τελωνειακοί.

Στην τελευταία σύσκεψη πριν απο την αναχώρηση του υπουργού οικονομικών για το Ecofin και το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, αποφασίστηκε ότι από φέτος όλοι θα κόβουν αποδείξεις, είτε αν φορολογούνται λογιστικά, είτε με τεκμαρτό τρόπο. Οδηγοί ταξί, ιδιοκτήτες περιπτέρων και πωλητές στις λαϊκές αγορές θα δίνουν κανονικά αποδείξεις στους καταναλωτές τη φετινή χρονιά, αλλά το σύστημα φορολογίας τους θα αλλάξει το 2011.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης θα φορολογούνται με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους και από την 1η Απριλίου θα είναι υποχρεωμένοι να κόβουν αποδείξεις.

Τα νέα τεκμήρια που θα καθορίσουν ελάχιστα εισοδήματα για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, ΙΧ, σκάφη αναψυχής, πισίνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης. Στο μεταξύ, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να αποτελέσουν τεκμήρια και τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

 
Δύο είναι τα σενάρια για τα νέα τεκμήρια που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων,  που εξετάζει το υπ. Οικονομικών:
1. η καθιέρωση ελάχιστου κόστους συντήρησης και χρήσης κατοικιών 5 ευρώ ανα τ.μ. μηνιαίως ή 60 ευρώ ετησίως
2. συντελεστής 4% επι της συνολικής αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή για ακίνητο 100 τ.μ. με αντικειμενική αξία 200.000 ευρω, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει ο ιδιοκτήτης στην εφορία είναι 8.000 ευρώ.
 
Αν επιλεγεί τελικά το σενάριο των 5 ευρω ανα τ.μ. τότε ο ίδιος ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει, για το ίδιο ακίνητο, ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε