Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Αγκάθι” τα δάνεια του 2012 – Θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας τα 27 δισ. παλαιότερων ομολόγων

– Δεν βγαίνει ο λογαριασμός – ‘Ολοι ψάχνουν λύση
– Παπακωνσταντίνου: Συζητήσαμε τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων, για το 2012 και 2013
– Κανείς δεν αποκλείει τη λήψη νέων εξαντλητικών μέτρων
– Τι συζητήθηκε στη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου

«Χοντρό παζάρι» για το ελληνικό χρέος μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου στο Λουξεμβούργο σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής.

Επιστρέφοντας απο το Λουξεμβούργο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε οτι “αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αγοράσει ομόλογα“.

Πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπό τον κ. Γιούνκερ δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Εξάλλου, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν. Παράλληλα, παραδέχτηκαν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Το ζήτημα πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης των υπερχερωμένων χωρών, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, είναι “πιθανόν” να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.


Για την σύσκεψη – θρίλερ του Λουξεμβούργου, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στο Newsit:

«Είδαμε όλοι μια προβοκάτσια όπως αυτή εκφράστηκε από το Der Spiegel και το πώς μας περιμένουν κάποιοι στην γωνία. Οι αγορές έχουν γίνει παράλογα ασταθείς και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της. Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε σε μία άτυπη ενημέρωση προκειμένου να εξειδικεύσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρέπει να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υπουργοί για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Ελλάδας γιατί θα κληθούν να εξηγήσουν τις προσπάθειές μας στους πολίτες της χώρας τους.

Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκε η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε και μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και συνολική αναθεώρηση του μνημονίου με χαλάρωση των στόχων ώστε η μείωση του ελλείμματος να επιτευχθεί όχι το 2014, αλλά λίγα χρόνια αργότερα. Η παράταση θα συνδυασθεί και από μία νέα χρηματική βοήθεια από την τρόικα των δανειστών  από την στιγμή που οι συνθήκες κρίνονται απαγορευτικές για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στην Αθήνα να καλύψει τα χρεολύσια που την «πνίγουν» το 2012 και το 2013. Να σημειωθεί ότι το ύψος των χρεολυσίων που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα το νέο έτος φθάνουν τα 46 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά χρεολύσια θα χρηματοδοτηθούν από το διεθνές δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα, περίπου 27 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα αντλήσει από τη αγορές των ομολόγων. Κάτι αντίστοχο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το 2013.
Όμως, τα τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας σε όσους  αγοράσουν τους ελληνικούς τίτλους την υποχρεώνουν να μην κάνει ούτε ένα βήμα παραέξω από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Υπενθυμίζεται ότι θέμα βελτίωσης των όρων δανεισμού για το πακέτο των 110 δις. ευρώ  είχε θέσει πρόσφατα και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ειδικά μετά το «ελαφρύτερο» Μνημόνιο της Πορτογαλίας.

Ο  χρόνος  εξόφλησης του υφιστάμενου δανείου έχει φθάσει στα 10 έτη ( από  πέντε που προέβλεπε το αρχικό  Μνημόνιο) μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Δηλαδή τα 3 χρόνια της περιόδου χάριτος και τα 2 χρόνια αποπληρωμής του πρώτου κειμένου της Συμφωνίας , αυξήθηκαν σε 4,5 και 5,5 χρόνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν τώρα την πρώτη δόση (20 δις. ευρώ) που πήραμε τον Ιούνιο του 2010 θα την εξοφλήσουμε το 2020 και την τελευταία δόση του 2013 θα την εξοφλήσουμε το 2023. Η Ελλάδα βέβαια επιδιώκει νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 5 ακόμη χρόνια.

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής καταρχήν μπορεί να σημαίνει και περαιτέρω επιβάρυνση από τόκους.
Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο σήμερα η Ελλάδα εξοφλεί τις υφιστάμενες δόσεις του δανείου είναι κυμαινόμενο που για την ώρα φθάνει στο 4,02%. Οπότε μπορεί να έχουμε μείωση του επιτοκίου και κάτω από αυτό το επίπεδο. Βάσει του Μνημονίου έχουμε δανειστεί με περιθώριο 3% την πρώτη τριετία και 4% για τα επόμενα χρόνια πλέον του euribor.

Η χρονική επέκταση του ελληνικού δανείου των 110 δις. ευρώ σηματοδοτεί ένα νέο Μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα για την χώρα μας που έρχονται ως απόρροια των νέων εξελίξεων για την  χώρα μας. Η τρόικας θα συνεχίσει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις και κυρίως να αποφευχθεί ο κίνδυνος μη εξόφλησης.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και την επιβολή νέων εξοντωτικών μέτρων στην πορεία αυτών των ετών.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Παπανδρέου: “Εγκληματική αυτή η σεναριολογία”

Παπακωνσταντίνου: Διασκεδάζω με όσους προέβλεπαν χρεοκοπία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για λύση πακέτο για το χρέος και επέκταση της βοήθειας

Νέα μέτρα για τη χώρα μας “δείχνει” ο Γιούνκερ

Απίστευτη προβοκάτσια του Spiegel για έξοδό μας από το ευρώ – Διαψεύδεται πανταχόθεν

Βολές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το χειρισμό της υπόθεσης Spiegel
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε