Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αγωνία για την διάσωση τραπεζών

Αγωνία για την διάσωση τραπεζών

Μετά από ”κωλοτούμπα” της ισπανικής κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δρομολογείται σχέδιο παρέμβασης στην Bankia, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Διαβάστε όλο το άρθρο, όπως δημοσιεύεται στους Financial Times.

”Η Ισπανία επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της Bankia το οποίο πιθανότατα θα εμπεριέχει την διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος στην προβληματική τράπεζα, καθώς ο κ. Rodrigo Rato, ο εκτελεστικός πρόεδρος του οίκου και πρώην ιθύνων στέλεχος του ΔΝΤ, ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Σε μια απόλυτη ανατροπή της στάσης της ισπανικής κυβέρνησης, που μέχρι τώρα επέμενε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια για να «καθαρίσει» το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δρομολογείται σχέδιο παρέμβασης στην Bankia, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα της χώρας βάση ενεργητικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει πόρους έτοιμους προς διάθεση για την διοχέτευση κεφαλαίων στην Bankia, χρησιμοποιώντας το κρατικό ταμείο τραπεζικών αναδιοργανώσεων Frob το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, και μελετά την χρήση contingent convertible bonds (cocos). Ο αξιωματούχος δεν σχολίασε πάντως για το μέγεθος των κεφαλαίων που μπορεί να χρειαστεί.

Η Bankia δημιουργήθηκε από την συγχώνευση επτά αποταμιευτικών ισπανικών τραπεζών (cajas).

Αρκετά δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου υποδεικνύουν ότι η Bankia θα μπορούσε να λάβει 7-10 δισ. ευρώ σε πρόσθετα κεφάλαια.

Ο πρωθυπουργός κ. Mariano Rajoy, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την διοχέτευση κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο αν χρειαστεί”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε