Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αγορά ακινήτων: Καθίζηση από 60 έως 80%!

Αγορά ακινήτων: Καθίζηση από 60 έως 80%!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.02.2010 | 15:18
Πρώτη δημοσίευση: 22.02.2010 | 13:38

Μεγάλη έρευνα του Newsit. Δώρα, προσφορές και εκπτώσεις δεν σταματούν την ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων.

 Η καθοδική πορεία στην αγορά ακινήτων καλά κρατεί, τα οικονομικά προβλήματα με την κίνηση ρευστού και το πάγωμα στεγαστικών δανείων “εξοντώνει” κάθε επιχειρηματική προσπάθεια αναπτέρωσης της αγοράς.

Αποτέλεσμα, η ραγδαία μείωση από 60% έως και 80% της ζήτησης ακινήτων για αγορά, γεγονός όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι στο χορό των ακινήτων έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση όχι μόνο τους υποψηφίους αγοραστές άλλα και τους μεσίτες και τους κατασκευαστές.

Την ίδια στιγμή πάντως που η μείωση ζήτησης αγοράς ακινήτων ξεπερνά κάθε προηγούμενο, οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές σε ποσοστό από 10 εως 20% χρησιμοποιώντας και "φιλικές προσφορές" με θέσεις στάθμευσης σε κλειστά ή ανοιχτά γκαράζ, αποθήκες και εκπτώσεις σε υμιυπαίθριους χώρους.

Παρά τις όποιες προσφορές των κατασκευαστών πάντως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος, ενώ θολό δεν είναι μόνο το παρόν αλλά και το απώτερο μέλλον.Οικοδομή στα Βόρεια Προάστεια. Απούλητα όλα τα διαμερίσματα...

Μιλτιάδης Επιθυμιάδης Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LifeΕπενδυτική “Νεκρώνει με γοργούς ρυθμούς η αγορά ακινήτου...”

"Η κρίση στην αγορά ακινήτου έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της την τελευταία διετία και μάλιστα τα πρώτα σημάδια τα είδαμε τον Αύγουστο του 2008.  Να κάνουμε συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια όπου εμφανίστηκαν πτώσεις στις τιμές των ακινήτων σε ποσοστό κατά μέσο όρο 10% είναι λάθος γιατί η κρίση άρχισε να εμφανίζεται στον τομέα μας τα δυο τελευταία χρόνια. Τώρα με τα νέα οικονομικά δεδομένα και το θολό επενδυτικό παιχνίδι και το αβέβαιο μέλλον της οικονομίας η πτώση της ζήτησης ξεκινά από 60% και αγγίζει και το 70% ενώ για τις εξοχικές κατοικίες το ποσοστό αυξάνεται στο 80% με 90% κυρίως στα νησιά".

Σήμερα η πραγματικότητα μας διαψεύδει και εμφανίζεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και με τα παγωμένα δάνεια για αγορά ακινήτων αλλά και τα προγραμματικό λιζινγ αφού η μείωση υπολογίζεται σε 60% με 70%Παρά την κρίση πάντως υπάρχει ήδη υπερπροσφορά της τάξης των 200.000 νεόδμητων διαμερισμάτων εκ των οποίων το 40% στην Αττική. Και εκεί θα δείτε να γίνονται προσφορές δελεαστικές που κάνουν οι κατασκευαστές για να καταφέρουν να πουλήσουν διαμέρισμα και να έχουν και άμεσα μετρητά.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισε ο κ Επιθυμιάδης, οτι στις πωλήσεις διαμερισμάτων 100 - 120 τ.μ. η μείωση στη ζήτηση εχει πέσει στο 50%, ενώ το 70% των υποψηφίων δεν βρίσκει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι αιτήσεις τους για στεγαστικά δάνεια απορρίπτονται. Το 30% όλων όσων θα ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καθόλου.

Η ζήτηση μειώθηκε, οι τιμές παραμένουν υψηλές

Οι τιμές των ακινήτων που συνεχίζουν να κατασκευάζονται δεν πέφτουν τόσο όσο να γίνουν δελεαστικές οι προσφορές. Η πτώση υπολογίζεται σε ποσοστό της τάξης του 10%
και αυτό είναι κατά μέσο όρο το ποσοστό ανα 12μηνο.

Η απόλυτη νέκρωση έχει έρθει στην αγορά εξοχικών που ξεκινά απο 70% σε όλη τη χώρα ενώ σε νησιά στις Κυκλάδες η αγορά είναι νεκρή.

Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς: "Βαδίζουμε με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό της μικρομεσαίας ακίνητης περιουσίας"

Για την εικόνα που επικρατεί στην αγορά ακινήτου μίλησε το Νewsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Ο κ. Παραδιάς υποστήριξε ότι τα πράγματα στην αγορά είναι ήδη δύσκολα και και το μέλλον αναμένεται δυσοίωνο.
Τόνισε δε αν επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με πολλαπλούς φόρους τους οποίους δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα να πληρώσουν, ιδίως λόγω της επικείμενης επαναφοράς του ετήσιου ΦΜΑΠ με ληστρική, κυριολεκτικά, κλιμάκωση η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

'Οπως ανέφερε, στο Νewsit.gr "οι κατασκευαστές είχαν την ελπίδα ότι η οικονομική πολιτική θα δίνει όραμα και προοπτικές σε όλους αλλά τελικά με οδύνη διαπιστώνουμε ότι η επιβολή για τέταρτη φορά του ΦΜΑΠ, με δημευτικούς αυτή τη φορά συντελεστές και προσχηματικό αφορολόγητο, που ανακοινώθηκε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό την μικρομεσαία ακίνητη περιουσία, και κατεδαφίζει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομής και κατ΄επέκταση της οικονομίας μας".

Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η καθιέρωση βαρύτατων φορολογικών συντελεστών, έως και 1% ετησίως από τα 800.000 ευρώ, εν γνώσει του ότι μέγας αριθμός υπαγομένων δεν έχει έσοδα για να τον καταβάλει, σημαίνει ότι η ακίνητη ιδιοκτησία φεύγει μοιραία από τα χέρια των εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε όλη τη χώρα που αδυνατούν να πληρώσουν τον υπέρογκο αυτό φόρο, για να καταλήξει στα χέρια των οικονομικά ισχυρών που καραδοκούν να την αξιοποιηθούν αντί πινακίου φακής.
Ο παράλογος και καταστρεπτικός αυτός φόρος, ο οποίος απειλεί με πλήρη απαξίωση το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, την ακίνητη ιδιοκτησία του, θα καταρρεύσει συντομότερα από τις τρεις προηγούμενες φορές..."Οικοδομή στο Γκάζι. Για να μην μείνουν απούλητα τα νοικιάζουν....

Γιώργος Ζάππας Σύμβουλος ακινήτων :  Μείωση της δραστηριότητας κατασκευής ακινήτων

Αλλά μείωση και της ζήτησης.

Η μείωση εμφανίζεται πολύ έντονη ανά περιοχές και ξεκινά από ποσοστό 5% και αυξανεται πολύ περισσότερο.

Όπως για παράδειγμα στην Κηφισιά που δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος παρά μόνο για μεμονωμένες οικοδομές και αυξομειώνεται ανάλογα με τις περιοχές. Και ειναι φυσικό τόνισε στο Νewsit.gr ο Γιώργος Ζάππας όταν δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά να μην μειώνονται και οι τιμές.

Από το 2005 που φαινομενικά δεν είχαμε κρίση, πολλές πολυκατοικίες τελείωσαν αλλά έμειναν τα διαμερίσματα απούλητα. Οι κατασκευαστές που αγόρασαν με το μάξιμουμ της αξίας του την τιμή του οικοπέδου, ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν λόγω έλλειψης μετρητών.
Έχοντας αγοράσει ακριβά θα έπρεπε να πουλήσουν και ακριβά. "Αν μάλιστα", εξηγεί ο κ. Ζάππας, "είχαν αγοράσει σε ακριβή τιμή και είχαν αναγκαστεί να δανειστούν πωλούν χαμηλότερα τους πρώτους ορόφους σε ποσοστό 10 με 20% και έτσι έχοντας ρευστό μπορούν να ανταπεξέλθουν και στο δάνειο που εχουν πάρει."


   Διαδώστε αυτό το άρθρο