Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αισιόδοξοι Μέρκελ – Σαρκοζί για εξεύρεση λύσης

Μικρή Σύνοδος Κορυφής η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, με τη συμμετοχή: Τρισέ, Λαγκάρντ, Ρεν, Γιούνκερ, Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενόψει των προγραμματισμένων για το βράδυ του Σαββάτου συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες. Τίποτε δεν διέρρευσε αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της, της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας), αναφέρουν απο τις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών την Κυριακή του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, που όμως θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε “πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ”

“Η γαλλική πρόταση δεν είναι, όμως, πιά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, δήλωσε νωρίτερα ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν κες ντε Γιάγκερ.

O Νικολά Σαρκοζί, ενόψει της κυριακάτικης Συνόδου Κορυφής δήωσε οτι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. “Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει” είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.”Σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή” συμπλήρωσε. Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιος για την έκβαση των συνομιλιών, απάντησε: “Ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ”.

Με δηλώσεις της που έκανε στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγεκλάριος, όσον αφορά τις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σάββατο, εστίασε στην “πρόοδο, που σημειώθηκε” κατά τις συνομιλίες, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.Η καγκελάριος εξέφρασε, συγχρόνως, την “ασιοδοξία της ότι, η τελική συμφωνία –στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης– θα είναι φιλόδοξη”.

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις η Μέρκελ ανέφερε οτι “θέλουμε και πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρώ αλλά όχι και να ξεχάσουμε την αιτία της κρίσης”. Εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή της στα ευρωομόλογα λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μία “αλληλεγγύη της μετριότητας”.

Κατα τη διάρκεια ομιλίας της το Σάββατο στο Μπράουνσβαϊκ, προς τα μέλη της κομματικής νεολαίας, η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επέμεινε στο ότι στο άμεσο μέλλον στη ευρωζώνη θα πρέπει να κυριαρχήσουν η μεγαλυτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.

Την Παρασκευή η Μέρκελ τόνισε πως δεν βρίσκεται σε διάσταση με τον Σαρκοζί για τα βασικά σημεία της αντιμετώπισης της κρίσης, που αυτή τη στιγμή σημαίνει πόσο κούρεμα θα γίνει στο ελληνικό χρέος και πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία θέλει και φαίνεται να το επιτυγχάνει “κούρεμα” 50% τουλάχιστον στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες δανειστές και οι τράπεζες που θα υποστούν απώλειες να χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως τελική λύση. Αντίθετα η Γαλλία θέλει το Ταμείο να είναι η πρώτη επιλογή, καθώς οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα των χωρών του Νότου.

Γιούνκερ: Βαρύτερες απώλειες για τους ιδιώτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ “βαρύτερες” εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου), ανακοίνωσε ο Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ.

“Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών” στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η συμφωνία ήταν στο να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Διαβάστε επίσης:

“Συμφωνία για κούρεμα κατά 50% αλλιώς χρεοκοπία”

Εγκρίθηκε η 6η δόση… αλλά με αιματηρές θυσίες των Ελλήνων – Μέχρι τις 15/11 τα λεφτά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε