Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακόμα και περικοπές μισθών σε όσους διευθυντές του Δημοσίου δεν στέλνουν στοιχεία στο Λογιστήριο του Κράτους

Αυστηρές ποινές στους επικεφαλής φορέων του Δημοσίου που δεν αποστέλλουν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Προβλέπονται ακόμη και περικοπές μισθού για τους Πρόεδρους ή τους Γενικούς Διευθυντές που καθυστερούν ή αμελούν να αναφέρουν τα οικονομικά στοιχεία των φορέων που διοικούν, διαιωνίζοντας μια πρακτική αδιαφάνειας.

Η έκταση του προβλήματος αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι μόλις 405 από τους 1.601 φορείς της γενικής κυβέρνησης (ανάμεσά τους οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία) έστειλαν στοιχεία του 2010 στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το θεμελιώδες αυτό πρόβλημα εκθέτει (για άλλη μια φορά) τη χώρα διεθνώς καθώς δυσχεραίνει τον τελικό υπολογισμό του ελλείμματος και παρατείνει το κλίμα δυσπιστίας για τα ελληνικά στοιχεία.

Στο εξής, οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει μέσα σε 12 ημέρες από τη λήξη του μήνα να ενημερώνουν το Υπουργείο για τα οικονομικά τους στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον παρέλθουν 15 μέρες θα ζητούνται έγγραφες εξηγήσεις από τον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή του υπεύθυνου φορέα.

Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή το γενικό διευθυντή, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

Παράλληλα, οι φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν περάσει ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας, το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε