Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ακριβότερος ο δανεισμός της Ελλάδας

Δυσκολότερος γίνεται κάθε μέρα που περνάει ο δανεισμός της Ελλάδας.
 
Χθες η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων (το περίφημο spread) ξεπέρασε τις 160 μονάδες βάσης (1,6%) από περίπου 142 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Αιτία οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων από τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του εξωτερικού. 
Τα ξένα ιδρύματα θεωρούν ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν περισσότερο -λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της απώλειας εμπιστοσύνης. Έτσι πουλάνε ακόμη και ομόλογα που δεν έχουν, ώστε να τα αγοράσουν φθηνότερα. Αυτό πυροδοτεί μαζικές πωλήσεις, περαιτέρω υποχώρηση των τιμών και αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Η άνοδος των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο κόστος του χρήματος, καθώς οι τράπεζες δανείζονται ακριβότερα και πουλούν ακριβότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Αναστάτωση στην χρηματοοικονομική αγορά προκάλεσαν και οι φήμες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος απαγορεύει πλέον στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ομόλογα του Δημοσίου ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση ρευστότητας. Μέχρι χθες οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν το Δημόσιο αγοράζοντας κρατικούς τίτλους και στη συνέχεια δανείζονταν από την ΕΚΤ με ενέχυρο τους τίτλους. Με τον τρόπο αυτό αφενός κερδίζουν από τη διαφορά των επιτοκίων, και αφετέρου αποκτούν ρευστότητα για τη χορήγηση δανείων.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το μήνυμα του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από την επόμενη δημοπρασία προήλθε από την έδρα της ΕΚΤ, η οποία εμφανίζεται ανήσυχη από την έντονη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στην άντληση ρευστότητας με ενέχυρο κρατικούς τίτλους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει υποδείξει “σε έναν αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση…αλλά η σύσταση αυτή δεν συνιστά απαγόρευση”
 
Πάντως μετά την ανακοίνωση της ΤτΕ σημειώθηκε σήμερα το πρωί υποχώρηση του spread κατά 5 μονάδες βάσης (στο +1,55% συγκριτικά με τα γερμανικά ομόλογα).
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε