Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

“Ακροβατεί” η ισπανική τράπεζα Bankia – Αθρόες οι αναλήψεις

“Ακροβατεί” η ισπανική τράπεζα Bankia – Αθρόες οι αναλήψεις

Η τράπεζα αυτή, μέρος της οποίας έχει αγοράσει η κυβέρνηση, είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο αριθμό επισφαλών δανείων, αφότου στα τέλη του 2008 ξέσπασε η κρίση των ακινήτων.

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε ότι, “αποσύρονται μαζικά καταθέσεις από την τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα Bankia”. Η τιμή της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έχει απολέσει περίπου το 30% της αξίας της από την Δευτέρα (τρέχουσα τιμή 1,47 ευρώ).

Την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν για το κόστος που θα έχει για τον φορολογούμενο το κυβερνητικό σχέδιο να αυξηθεί συνολικά με 30 δισ. ευρώ το εγγυημένο κεφάλαιο τραπεζών εκτεθειμένων στις επισφάλειες αυτής της κατηγορίας –το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο μέσα σε μια τριετία– γεννώνται, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, φόβοι ότι η Ισπανία θα καταλήξει σε πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού. Τους φόβους αυτούς εντείνει η “ανασφάλεια για το μέλλον της ευρωζώνης”.

Η El Mundo έγραψε σήμερα ότι καταθέτες αποσύρουν από την Bankia τις καταθέσεις τους: συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, την περασμένη βδομάδα.

Η Τράπεζα της Ισπανίας απέφυγε πάντως να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Από την πλευρά τους, καταθέτες της τράπεζας μιλώντας με το Ρόιτερς είπαν ότι έκαναν διασταυρώσεις για το “καλώς έχει” των καταθέσεών τους στην ίδια τράπεζα, όμως “δεν σκέπτονται να αποσύρουν” αυτές τις καταθέσεις.

“Δεν διανοούμαι να κάνω κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο 42χρονος Ιγνάθιο Γκονθάλεθ. “Σε κρατική τράπεζα, τα χρήματά μου είναι σήμερα περισσότερο εγγυημένα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε