Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Ένα βήμα προς τα εμπρός στα ενεργειακά

Αξιολόγηση: Ένα βήμα προς τα εμπρός στα ενεργειακά

Μία κρίσιμη συνάντηση και ένα βήμα προς την επανεκκίνηση της αξιολόγησης έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τον αρμόδιο για την ενέργεια Ευρωπαίο Επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, καθώς και σε άλλα ενεργειακά ζητήματα που αποτελούν εμπόδιο στην έναρξη της αξιολόγησης και πρόκειται να εξεταστούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στο οποίο η αξιολόγηση και η επανεκκίνηση των συζητήσεων θα είναι το κεντρικό θέμα.

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε από την πλευρά του παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Πρόκειται για μια φιλόδοξη δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:

την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός, τόνισε, εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Ο ΥΠΕΝ παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στα Eurogroup θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και ένα από τα ζητήματα είναι η έκθεση που θα συντάξουν τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν για την ενέργεια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε