Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αξιολόγηση: “Μαύρος” καπνός από τις Βρυξέλλες – Γιατί το ΔΝΤ τορπιλίζει τη συμφωνία

Αξιολόγηση: “Μαύρος” καπνός από τις Βρυξέλλες – Γιατί το ΔΝΤ τορπιλίζει τη συμφωνία

Ας το πάρουμε απόφαση. Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση πριν από το Eurogroup του Μαίου, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το newsit.gr στις αρχές της εβδομάδας. Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια, στυλώνοντας κυριολεκτικά τα πόδια στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλητές του στις διαπραγματεύσεις. Το θέμα δεν είναι μόνο ιδεολογικό και οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του Πολ Τόμσεν και γενικότερα του Ταμείου. Είναι επίσης, πολιτικό και διαπραγματευτικό. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά, αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αναμένεται να γίνει στην εαρινή σύνοδο στις ΗΠΑ από τις 21 ως 23 Απριλίου και η απόφασή του θα υπαγορευτεί, πέραν όλων των άλλων, από τη συμφωνία που θα υπάρξει (αν υπάρξει) με το Βερολίνο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ως τότε, λένε άνθρωποι με γνώση, δεν πρόκειται να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, πράγμα που αποδείχθηκε όχι μόνο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, όπου δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα, αλλά και από την ομιλία του Πολ Τόμσεν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την περασμένη Τετάρτη.

Ετσι, λοιπόν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να ξεχάσουμε τη δυνατότητα “λευκού” καπνού στο Eurogroup τις 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Και όταν λέμε συγκλονιστικό απρόοπτο, εννοούμε τη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη, στης οποίας τη διακήρυξη η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενσωματώσει αναφορές για τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της άσκησης πίεσης, λειτουργεί και η επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς Τουσκ, Γιούνκερ και τους ομολόγους του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση στο σκέλος του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Ομως, πολύ λίγες είναι οι πιθανότητες, ακόμα κι΄ αν συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση στη διακήρυξη (στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως χτες στο newsit.gr δημοσιεύσαμε την πληροφορία πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβάλλει καμία άρνηση υπογραφής της διακήρυξης), να επηρεαστεί το ΔΝΤ και να αλλάξει θέση ως την εαρινή σύνοδο.

Ομως, αν αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να βάλει νερό στο κρασί του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για συμφωνία στο Eurogroup του Μαϊου.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε