Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλαλούμ για την απεργία των βενζινοπωλών

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

 Δεν συμμετέχει στην απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία και οι κατά τόπους ενώσεις ανακοινώνουν τη μη συμμετοχή τους.

Με μια ανακοίνωση που κατηγορεί για το αλλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, με το ποιός απεργεί και ποιός όχι, τους δημοσιογράφους, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών υποστηρίζει οτι η απεργία στα βενζινάδικα σήμερα θα γίνει κανονικά.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία λέει χαρακτηριστικά:

“Επειδή πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει σύγχυση με το σε ποιους νομούς θα γίνει η απεργία των βενζινοπωλών η ΟΒΕ ανακοινώνει τα εξής:
Σε ολόκληρη την Ελλάδα απεργούν οι βενζινοπώλες διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές που ασκούνται σε βάρος τους.

Στους νομούς της Κρήτης, της  Θεσσαλονίκης και των Γρεβενών οι τοπικές ενώσεις που διασπάστηκαν από την ΟΒΕ  και συγκρότησαν διασπαστική ομοσπονδία με εξωσυνδικαλιστικά κριτήρια, ανακοίνωσαν ότι δεν μετέχουν στην απεργία.  Σε όλους τους άλλους νομούς η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Ωστόσο και στους νομούς που οι ενώσεις ανακοίνωσαν ότι δεν απεργούν, πολλοί  βενζινοπώλες θα απεργήσουν με ατομική τους πρωτοβουλία.”

Θα μπει τελικά πλαφόν;

Νέα αύξηση 2,5 λεπτών ανά λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα, πριν τεθεί σε ισχύει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα. Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Ενέργειας η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,394 ευρώ, από 1,369 την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή χονδρικής ακρίβυνε κατά 0,8 λεπτά (από 1,314 σε 1,322 ευρώ) και η τιμή διυλιστηρίου κατά 1,5 λεπτά (από 1,257 σε 1,272 ευρώ).

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη στην ΕΕ. Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Ολλανδία και η Δανία ενώ αμέσως φθηνότερη είναι η Γερμανία. 

Με τη μεγάλη έρευνα του newsit να δείχνει πως οι τιμές εκτινάχθηκαν 0,38 ευρώ το λίτρο από την αρχή του χρόνου η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή πλαφόν για να αποφευχθούν κρούσματα (είναι ήδη πολλά) αισχροκέρδειας.

Τα αρμόδια υπουργεία (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) δεν περίμεναν εκτίναξη των τιμών, υπολόγιζαν λόγω του ΦΠΑ αύξηση το πολύ τρία λεπτά… λογάριαζαν όμως χωρίς τους κερδοσκόπους που ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών πήγαν τις τιμές στα ύψη.
Τώρα σχεδόν άρον, άρον τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ανέθεσαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει αν χρειάζεται να μπει πλαφόν.
Η Ρ.Α.Ε. Συνεδριάζει σήμερα, τότε ίσως έχουμε και την απόφαση επιβολής πλαφόν σε όλη τη χώρα ή σε ορισμένους μόνο νομούς.
Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε