Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αλέξη Τσίπρα, ιδού πώς θα προσελκύσει επενδύσεις η χώρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα για να προσελκύσουμε επενδυτές. Αντιστρέφοντας την προσέγγιση, μπορούμε να πούμε πως δεν χρειάζεται να βασανίσουμε το μυαλό μας για να βρούμε τις αιτίες που διώχνουν τους επενδυτές.

Επειδή στη σημερινή συγκυρία στη χώρα μας στηρίζουμε τα πάντα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, πράγμα που επισήμανε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ, είναι καιρός να σταματήσουμε να αδρανούμε, να αυτοσχεδιάζουμε και προπαντός να αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα.
Η λύση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων βρίσκεται στη λίστα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum.
Οποιος επιθυμεί να κάνει τη χώρα μας ελκυστική δεν έχει παρά να μελετήσει την έρευνα “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του World Economic Forum και θα αντιληφθεί αμέσως τι πρέπει να γίνει, αφού αναφέρονται όλες οι αδυναμίες που προκάλεσαν το υποβιβασμό κατά πέντε μονάδες.
Θα μπορούσε να αποτελέσει και πυξίδα για τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο πρωθυπουργός να παρέμβει στους υπουργούς του και να δώσει εντολή να βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα και να ενισχυθούν τα δυνατά.
Και προσοχή δεν είναι καπιταλιστική ή νεοφιλελεύθερου τύπου η παρέμβαση που απαιτείται. Είναι η στοιχειώδης ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ικανοποιηθεί, ώστε να γίνει η Ελλάδα χώρα ευρωπαϊκή και να πάψει να αλληθωρίζει προς τον Τρίτο Κόσμο.
Για τους δύσπιστους θα αναφέρουμε ότι η βασική αιτία που η χώρα υποβιβάστηκε κατά 5 θέσεις (από την 81η στην 86η) στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα είναι η πολιτική αστάθεια, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και το φορολογικό πλαίσιο.
Αλήθεια ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι η χώρα έχει ανάγκη αλλαγών και ριζικών μεταρρυθμίσεων στους προαναφερόμενους τομείς; Κανένας ασφαλώς λογικός άνθρωπος που ζει στη χώρα αυτή και ταλαιπωρείται από την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη χρηματοδότησης και αγχώνεται από την πολιτική αστάθεια.
Εμπρός λοιπόν Αλέξη Τσίπρα. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Προχώρα γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη γραφειοκρατία, τη φορολογία, και τότε σίγουρα θα αλλάξουν και οι παράγοντες της χρηματοδότησης και ενδεχομένως της πολιτικής αστάθειας αν η κυβέρνηση δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά.
Τότε θα αρχίσουν να φαίνονται και οι επενδυτές, αφού η χώρα θα είναι πιο ελκυστική.
Γι΄ αυτό Αλέξη κάνε κάτι πολύ απλό. Δώσε τους δείκτες της έρευνας στους υπουργούς και ζήτα να προωθήσουν μέτρα και παρεμβάσεις χάρη τις οποίες η χώρα θα ανελιχθεί θεαματικά στη λίστα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Και τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη διαρκή, βιώσιμη και εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Θα είναι δε και παράγοντας που θα ευνοήσει πολιτικά την κυβέρνηση.
Και κάτι τελευταίο και ουσιαστικό. Το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί, όπως διακηρύσσουν διάφοροι αφελείς ή καλύτερα πονηροί. Το αποδεικνύει το παράδειγμα της Ελβετίας (πρώτη στη λίστα), αλλά και των άλλων χωρών που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, όπου οι μισθοί είναι οι υψηλότεροι στον κόσμο.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε