Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Αλλαγές και στο αφορολόγητο των ακινήτων;

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης να υπάρξει αλλαγή στο αφορολόγητο όριο στα ακίνητα…

…λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση κάθε φορά που τίθεται αύξηση αντικειμενικών αξιών, επανεξετάζεται και το αφορολόγητο.

Το αφορολόγητο από τον γονέα προς το παιδί αυξάνεται από τις 95.000 στα 150.000 ευρώ με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ επανέρχεται το καθεστώς των προοδευτικών φορολογικών συντελεστών από 1%-10%, αντί του ενιαίου 1% που ίσχυε ως τώρα.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη νομοθεσία που λειτούργησε υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, αφού φορολογούσε με το ίδιο ποσοστό ένα ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού με ένα στο Κερατσίνι.

Ταυτόχρονα δικαιολόγησε τη σπουδή κατάθεσης του νομοσχεδίου στο γεγονός ότι κατά τον μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των πράξεων μεταβιβάσεων σε «ακριβές» ΔΟΥ -Κηφισιάς, Ψυχικού, Μυκόνου- σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν έχοντες και κατέχοντες το «απαράδεκτο καθεστώς της προηγούμενης κυβέρνησης που αποστέρησε τεράστια έσοδα από τα δημόσια ταμεία».

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις γονικές παροχές. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στη διαδικασία του κατεπείγοντος που εισάγεται το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς οι πολίτες και μεγάλες μεταβιβάσεις, μεγάλης ακίνητης περιουσίας έγιναν ήδη.

Μάλιστα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τις διαρροές για το θέμα των γονικών παροχών ώθησαν τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να προχωρήσουν άρον-άρον σε μεταβιβάσεις χάνοντας έτσι το κράτος φορολογικά έσοδα. 

Κατόπιν ψηψοφορίας και με τη θετική ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών εγκρίθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν και δεύτερη ένσταση σχετικά με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ζήτησαν αναπροσαρμογή του αφορολόγητου των μεταβιβάσεων. Το ίδιο αίτημα είχαν υποβάλει στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε της συνεδρίασης, οι βουλευτές κ.κ. Μακρυπίδης και Όθωνας. 

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την Δευτέρα το βράδυ στην επιτροπή μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα ψηφιστεί και από την ολομέλεια της Βουλής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε