Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλλάζει η έκτακτη εισφορά – Συνάντηση Βενιζέλου τρόικας

Τι θα γίνει με τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, την έκτακτη εισφορά και τους φόρους στα ακίνητα.Ποιά μέτρα κλείδωσαν από το Μεσοπρόθεσμο και ποιά είναι ανοιχτά.Η βροχή εκατοντάδων δις ευρώ από το Eurogroup στην Ελλάδα.Φτάνει η τρόικα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με τον Βενιζέλο.
Αύριο πρωί- πρωί φτάνει στην Αθήνα η τρόϊκα, όπως διεμήνυσε ο Πολ Τόμσεν επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Οι δύο άντρες συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο του εξαιρετικά κρίσιμου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.
 
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεδρίαζαν έως τις 3 τα ξημερώματα, σε μια προσπάθεια να βρουν την κατάλληλη «φόρμουλα» για να ξεπεραστεί η κρίση και να «ανακοπεί» η εξάπλωση του ελληνικού ιού και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
 
Από τις 9 το πρωί οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι, με στόχο αν μη τι άλλο σήμερα να «σφραγιστεί» η εκταμίευση της 5ης δόσης του ελληνικού δανείου στήριξης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης την οποία μεταφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Στο τραπέζει των ευρωπαίων υπουργών, στο πλαίσιο μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν πέσει και οι προτάσεις για:
* Κάλυψη όλων των κοινοτικών έργων έως το 2013 αποκλειστικά από την ΕΕ, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ

*Πρόσθετο δάνειο για την Ελλάδα ύψους ύψους 120 δισ. Ευρώ

Επιπλέον, στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων «μαγειρεύονται» και αλλαγές στο μόνιμο μηχανισμό EFSF και αποδοχή ελληνικών ομολόγων ώστε η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας να μπορεί να φτάνει έως και τα 300 δισ. ευρώ.

 
Αύριο στις συναντήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών με την τρόϊκα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να βελτιωθούν παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015.
 
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο φορο-πακέτο του τρέχοντος έτους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εστιάζει το ενδιαφέρον του στην «έκτακτη» εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η οποία -όπως έχει αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο- θα ισχύσει μέχρι και το 2015.
 
Επιστρέφοντας από το Λουξεμβρούργο στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να περάσει άλλωστε από τις “συμπληγάδες” της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους  που το συνοδεύουν και να οριστικοποιήσει μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για φέτος.
 
Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει την “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού που ήδη βρίσκεται στα 3,2 δισ. ευρώ, να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, να προχωρήσει τα σχέδια για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το φορολογικό.
 
Πάντως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο «μέτωπο» της φορολογίας πάντως επανεξετάζονται τα εξής μετρα:
 
Έκτακτη Eισφορά: Επανεξετάζονται τώρα φόροι και έκτακτη εισφορά
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του πρώην υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο «κεφαλικός φόρος» θα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό).
Σύμφωνα με το Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τα έσοδα από την εισφορά για το τρέχον έτος υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ.
 
Aκίνητα: Aνοικτό παραμένει το ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Aκίνητης Περιουσίας.
H πρόταση Παπακωνσταντίνου προβλέπει τη μείωσή του από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ. Oι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα βρίσκονται φέτος σε κλοιό φορο-επιβαρύνσεων, καθώς, εκτός από τον ΦAΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο τέλος που θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔEH αλλά και με έκτακτη εισφορά.
 
Eξάλλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%.
 
Aυτά πάντως που θεωρούνται δεδομένα είναι το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση κατοικιών (πρώτη, δευτερεύουσα, εξοχική) τουλάχιστον έως και το 2013, καθώς πρόκειται για προτάσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα ο νέος υπουργός.
 
Για τα μέτρα που έχουν ήδη “κλειδώσει” δεν αναμένονται αλλαγές και σε αυτά περιλαμβάνονται, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, η αύξηση των φόρων στα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής, η επιβολή νέας εισφοράς ανεργίας 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση της κατά 0,5% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις η μείωση κατά 10% στο εφάπαξ και η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, η ειδική εισφορά 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ και η γενική αύξηση της εισφοράς για συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε