Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα – Μας αναβαθμίζει η Moody’s; – Ψήφος εμπιστοσύνης και από ΔΝΤ!

– Αισιόδοξη για πρώτη φορά η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν
– Δημόσια συγχαρητήρια Μέρκελ στον πρωθυπουργό
– Παπανδρέου: “Οι έπαινοι προς την Ελλάδα δεν σημαίνουν οτι τελειώνει η πορεία μας”

Να αλλάζει το κλίμα φαίνεται σιγά – σιγά για την ελληνική οικονομία, αφού, ένας από τους πιο γνωστούς χρηματοπιστωτικούς οίκους, η Moody’s, το κορυφαίο όργανο της Ευρώπης, η Κομισιόν και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος μίλησαν σήμερα με καλά λόγια για τις προσπάθειες της χώρας μας για ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωνε από τις Βρυξέλλες: “Οι έπαινοι των ημερών προς την Ελλάδα, δεν σημαίνουν οτι τελειώνει η πορεία μας. Με κόπο και θυσίες συνεχίζουμε και ανακτάμε την αξιοπιστία μας στον κόσμο. Η επιτυχία μας δεν είναι διπλωματική, αλλά στηρίζεται στην συστηματική προσπάθεια και στην διμόρφωση στρατηγικών σχέσεων με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.”

Τόνισε μάλιστα οτι η συμφωνία με την Κίνα δεν αποτελεί μόνο στήριξη προς την Ελλάδα αλλά και στήριξη του ευρώ.

Ικανοποιημένη η Κομισιόν

Ενθαρρυντικά σημάδια στην προσπάθεια ισοσκελισμού του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
 
Eιδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων επιδίδεται σε εξαγωγικές δραστηριότητες.
  Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αναμένεται να αποδώσουν πιο γρήγορα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Εντυπωσιασμένη η Moody’s

Mετά από αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις, που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας και στη συνέχεια τα σκληρά μέτρα που όλοι υποστήκαμε, η Moody’s ξαφνικά εντυπωσιάστηκε.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά της έχει «εντυπωσιάσει» την Moody’s Investor Service και εφόσον αυτή η προσπάθεια συνεχισθεί, τότε είναι πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, δήλωσε την Τρίτη ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, Άντονι Τόμας.
 
Καλά λόγια από τη Μέρκελ!

Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της ελληνική οικονομίας από την κρίση εκθείασε η Γερμανίδα Καγκελάριος δίδοντας μάλιστα συγχαρητήρια στο Γιώργο Παπανδρέου από το βήμα της ευρωασιατικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στο πλαίσιο της διάσκεψης τη σημασία των ελληνοσινικών συμφωνιών αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το ελληνοκινεζικό ινστιτούτο για τη ναυτιλία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί

Την “ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα βελτιωθεί”, εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην έδρα του Ταμείου λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως την Κυριακή.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην πρώτη, ο κ. Βινιάλς συμπλήρωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα προγράμματα σταθερότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης, και προσδοκία μου είναι πως τα πράγματα θα βελτιωθούν, δεν θα επιδεινωθούν”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε