Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αλλάζουν οι δημόσιες συμβάσεις και οι προμήθειες – Οι δύο νέοι στόχοι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την εθνική στρατηγική για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Ειδικότερα το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου για το Σχέδιο Δράσης 2016-2020, το οποίο θα αναμορφώνει και θα εξυγιαίνει το σύστημα των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Με την πολιτική αυτή επιδιώκεται να υλοποιηθούν δύο στόχοι: 

Α) Η αντιμετώπιση νοσηρών φαινομένων και χρόνιων παθογενειών (διαπλοκή, διαφθορά, περιορισμένη συμμετοχή προμηθευτών, γραφειοκρατία, χαμηλή ποιότητα των προμηθευόμενων ειδών) η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει και σε εξοικονόμηση δημόσιων οικονομικών πόρων.

Β) Να καταστούν οι δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες ένα εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και την ενίσχυση των παραγωγικών μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των κανόνων του ανταγωνισμού που ισχύουν σε επίπεδο Ε.Ε.

Στο Σχέδιο Δράσης, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις δημόσιες συμβάσεις, παρουσιάζονται μια σειρά από ενέργειες οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων:

Στη συγκεντροποίηση και ομαδοποίηση της διαδικασίας των δημοσίων συμβάσεων και προμηθειών (από ένα σύνολο 4.500 περίπου δημόσιων φορέων που αναθέτουν και εκτελούν δημόσιες προμήθειες σήμερα).

Στην αναμόρφωση τόσο του νομοθετικού πλαισίου στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων όσο και του συστήματος έννομης προστασίας στις δημόσιες συμβάσεις.

Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διαχείριση δημοσίων συμβάσεων.

Στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς μέσω της προώθησης σύναψης δημοσίων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς.

Στην ενίσχυση της αειφόρου και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσω των «πράσινων» δημόσιων συμβάσεων.

Στην καλή διακυβέρνηση με τον εξορθολογισμό των διοικητικών δομών διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων.

Στην καθοδήγηση, ενημέρωση και υποστήριξη δημόσιων και οικονομικών φορέων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικού οδηγού δημοσίων συμβάσεων, κατευθυντήριων οδηγιών και πρότυπων τευχών δημοπράτησης.

Στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στις δημόσιες συμβάσεις. 

Στην εποπτεία και αξιολόγηση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, των δημοσίων έργων και του τομέα υγείας.

Οι εν λόγω δράσεις θα παρακολουθούνται, αξιολογούνται και θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα εμπλουτίζονται με τυχόν νέες, που θα κριθούν αποτελεσματικές. Προς το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η σύσταση οργάνου, που θα αναλάβει τον συντονιστικό και τον ελεγκτικό ρόλο της υλοποίησης, στο οποίο θα συμμετέχει ομάδα επιτελικών στελεχών όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Τέλος το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. αποφάσισε να ζητήσει από τις εθνικές κεντρικές αρχές προμηθειών (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, Υποδομών και Οικονομίας) τη σύνταξη εισηγήσεων που θα περιγράφουν τον τρόπο επίτευξης των στόχων που θέτει το Σχέδιο Δράσης εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε