Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλμούνια:χρειάζονται επίπονα μέτρα

“Χρειάζονται επίπονες αλλά κοινωνικά βιώσιμες ρυθμίσεις” ήταν το πρώτο σχόλιο του Χ.Αλμούνια…

 

 

λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Ο αρμόδιος επίτροπος γιά την οικονομία, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Σ.Ράπτη, σημείωσε πως “όταν αντιμετωπίζεται μια δυσχερής οικονομική συγκυρία, πρέπει να εξετάζουμε, σε ένα πλαίσιο περιορισμένων δημοσίων πόρων, επιλογές που θα είναι κοινωνικά βιώσιμες». Επεσήμανε ακόμη ότι «εφόσον συνεχιστεί η αναγκαία δημοσιονομική στήριξη μέχρι να παγιωθεί η ανάκαμψη, οι δημοσιονομικές πολιτικές επείγει να προσανατολιστούν σταδιακά προς τον στόχο της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας». Και κατέληξε: «υπάρχουν χώρες που κατάφεραν δικαιότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία μέσω συνέργιας της παραγωγής πλούτου και της ανακατανομής αυτού, ενθαρρύνοντας έτσι τον ανταγωνισμό και την κοινωνική συνοχή».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή 1,5 δισ. επιπλέον φόρων το 2010, κυρίως μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων, της κατάργησης δεκάδων φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και της αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών.

Για τους μισθούς και τις συντάξεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα δοθούν αυξήσεις στο 1,5%.

Ανοιχτό όμως είναι και το θέμα του ασφαλιστικού και τον αποθεματικών των Ταμείων καθώς ο υπουργός είπε ότι πρέπει να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είπε χαρακτηριστικά ότι “τα τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ για να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010, είναι εμφανή παντού”.

Ο Περισσός σε ανακοίνωσή του μιλά για εμπαιγμό των φτωχών στρωμάτων με επιδόματα πτωχοκομείου.
“Με αντιγραφές των μέτρων Αλογοσκούφη που ήταν αντιγραφές των μέτρων Χριστοδουλάκη προσπαθεί το “νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ” με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ορθοτομήσει τα οικονομικά”,σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι το προσχέδιο “προσανατολίζει σε έναν προϋπολογισμό φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών τακτοποιήσεων, αδιαφάνειας και ύφεσης”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε