Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Alpha Bank: Οι αποφάσεις του Eurogroup βάζουν τέλος στις συζητήσεις για “άτακτη χρεοκοπία”

Alpha Bank: Οι αποφάσεις του Eurogroup βάζουν τέλος στις συζητήσεις για “άτακτη χρεοκοπία”

Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν “σταθμό” για την Ελλάδα τις αποφάσεις της 27ης Νοεμβρίου, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που μπορεί να προκληθούν από τη γενικότερη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ειδικότερα, «οι αποφάσεις αυτές τερματίζουν οριστικά κάθε συζήτηση, ή «ευσεβή πόθο», για «άτακτη χρεοκοπία» της Ελλάδας και για μη εφαρμογή ή αντιστροφή του προγράμματος προσαρμογής με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «δεδομένου ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους μειώνονται κατακόρυφα στα επόμενα δέκα έτη, είναι πλέον προφανές ότι τίποτα δεν κερδίζεται από τυχόν εφαρμογή απονενοημένων εγχειρημάτων, ενώ χάνονται ουσιαστικά τα πάντα, όσον αφορά την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση».

«Η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση, με υψηλή αξιοπιστία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, και έχοντας διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και κερδίσει τον σεβασμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν τώρα οι προοπτικές για σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες να σημειώνουν νέα αύξηση τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα», επισημαίνει η Alpha Bank.

Η εισροή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί ασφαλώς σημαντικά με την ολοκλήρωση της επικείμενης αποκατάστασης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Επιπλέον, επιταχύνονται οι επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Έχει αρχίσει η διαδικασία υποκατάστασης εισαγωγών, ενώ οι εξαγωγές διατηρούν τον εντυπωσιακό δυναμισμό τους παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και παρά την κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών. Ακόμη και οι εισπράξεις από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση τον Σεπτέμβριο, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη συνεχιζόμενη δυσφήμιση και υποτιμητική θεώρηση της χώρας στο εξωτερικό, αναφέρεται επίσης στην οικονομική ανάλυση της τράπεζας.

Διαβάστε

Ντάλαρα: υπάρχουν σκοτεινά σημεία στην απόφαση του Eurogroup

Παπούλιας σε Σαμαρά: Να ανακουφιστούν όσοι σαν αχθοφόροι σηκώνουν τα βάρη

Δέσμευση Στουρνάρα: “Όχι άλλα μέτρα το 2013” – Μείωση 7% στη φορολογία επιχειρήσεων

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε