Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Αμερική και Κίνα κυριαρχούν στη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου

Αμερική και Κίνα κυριαρχούν στη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου

Η ετήσια κατάταξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό περιοδικό Fortune μαρτυρά την ανοδική πορεία της Κίνας, η οποία βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη πλευρά η Ευρώπη υποχωρεί.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν αφού στον κατάλογο των 500 μεγαλύτερων εταιρειών περιλαμβάνονται 132 από τις ΗΠΑ και ακολουθούν 73 κινεζικές και 68 ιαπωνικές. Η λίστα αφορά τις 500 εταιρείες με το μεγαλύτερο τζίρο για το 2011.

Σε σχέση με το 2010 οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 12. Αντιθέτως, η Ευρώπη μετρά συνολικά 161 εταιρείες, 11 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το Fortune σημειώνει πάντως ότι η χώρα που “έχασε” τις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια δεκαετία είναι οι ΗΠΑ, που από 197 εταιρείες στον κατάλογο το 2001, σήμερα έχει μόνο 132.

“Παρά την οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη και τις φυσικές καταστροφές στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές έσπασαν κάθε ρεκόρ όσον αφορά τον τζίρο του 2011” επισημαίνει το περιοδικό. Συνολικά, όλες οι εταιρείες του καταλόγου μαζί, είχαν τζίρο 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση κατά 13,2% σε σχέση με το 2010).

Το Fortune υπογραμμίζει επίσης ότι όλες οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απαιτούν “ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα από τους υπαλλήλους τους”.

Πρώτη εταιρεία του καταλόγου είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Wal-Mart. Οι οκτώ από τις δέκα πρώτες εταιρείες ασχολούνται με την ενέργεια και ακολουθούν τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε