Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αμετάβλητο το επιτόκιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας

Αμετάβλητο το επιτόκιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,75%, ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Παράλληλα δεν ανακοίνωσε κάποια περαιτέρω πολιτική χαλάρωσης, ενώ επίσης έκανε σαφές πως παραμένει σε θέση αναμονής όσον αφορά την ενεργοποίηση του νέου προγράμματός της για την αγορά ομολόγων.

Η ΕΚΤ θέλει το χαμηλό επιτόκιό της να ισχύσει σε όλη την ευρωζώνη –όπου τα επιτόκια της αγοράς έχουν μεγάλες διακυμάνσεις– και σκοπεύει να το επιτύχει μειώνοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με το νέο πρόγραμμά της για την αγορά τους.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αυτό για να αγοράσει ομόλογα της Ισπανίας ωσότου η Μαδρίτη ζητήσει ‘διάσωση’, κάτι το οποίο έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να παρεμβαίνει η ΕΚΤ.

Η διατήρηση του επιτοκίου σε αυτό το επίπεδο συνεχίζεται, έτσι, για πέμπτο συνεχή μήνα. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο αποθετήριό της (όπου πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν τοποθετήσεις) σε μηδενικό επίπεδο (0,0%) ενώ διατήρησε επίσης το επιτόκιό της για οριακά δάνεια (κατεπείγοντος χαρακτήρα) στο 1,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την επαναγορά ομολόγων – Αν δεν πετύχει το εγχείρημα μέχρι τις 13/12 κινδυνεύει η δόση!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε