Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Αμετάβλητο το επιτόκιο της FED

Αποσαφήνισε, πάντως, ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο, μέχρι να λήξει το 2014 θα παραμένει “κοντά στο μηδέν”.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ην. Πολιτειών, η FED, αποδέχθηκε στη σημερινή έκθεσή της ότι “υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα, που δείχνουν ότι έχει ενισχυθεί η ομοσπονδιακή οικονομία”. Διαπίστωσε παράλληλα “χαλάρωση των πιέσεων που ασκούν οι χρηματαγορές”, όμως προσέφερε λιγοστά στοιχεία, για το τι εξειδικευμένες νομισματικές “χαλαρωτικές” παρεμβάσεις προτίθεται να κάνει η ίδια, μεσοπρόθεσμα.

Μόνον ο προεδρεύων του ΔΣ της Fed στο Ρίτσμοντ, ο Τζέφρι Λέικερ μειοψήφισε τονίζοντας ότι “ενδέχεται να έχει αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, έως να τελειώνει το έτος 2014”.

Η FED αναφέρθηκε σήμερα στη “μέτριου ρυθμού ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας”, όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο.

Εκτίμησε την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο φετινό τρίμηνο κοντά στο 2%. Τόνισε όμως ότι “πρόκειται για οικονομική εξέλιξη αναστρέψιμη”.

Οσον αφορά τους ανέργους, η Fed εστίασε στο “υψηλό (τωρινό) ποσοστό” τους (8,3%, όμως από 9,1% αρκετά παλαιότερα)–“παρά την εξαμηνιαία καθοδική τάση”.

Πρόσθεσε ότι με έναν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2%-2,5% , αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να αλλοιωθεί αισθητά.

Η ανατίμηση των καυσίμων θα έχει “βραχυπρόθεσμη και μόνον επίπτωση στον αμερικανικό πληθωρισμό”, εκτίμησε.

Ως “στόχο” θέτει πληθωρισμό πλησίον του 2% για τα προσεχή τρίμηνα. Καύσιμα και τρόφιμα στις ΗΠΑ έχουν το τελευταίο 12μηνο ανατιμηθεί ως 2,3% .

Η Fed διατηρεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της κοντά στο μηδέν ήδη από το τέλος του 2008.

Εκτοτε έχει σταδιακά επαναγοράσει αμερικανικά χρεόγραφα, που έχουν συνολική αξία ανώτερη και των δύο τρισ. δολαρίων, σε μία προσπάθεια να κρατά χαμηλά τα αμερικανικά επιτόκια συντελώντας στην τόνωση του αναπτυξιακού οικονομικού ρυθμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Fed, για το οποίο έχει δηλωθεί ότι τον Ιούνιο φέτος θα τερματιστεί.

Τον Απρίλιο και τον Ιούνιο η Νομισματική Επιτροπή της Fed έχει προγραμματιστεί να κάνει νέες διήμερες συνόδους, όπως αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα, κάτι που πυροδοτεί πολλά “σενάρια” από την πλευρά των αναλυτών της πολιτικής της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε