Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 19:20

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 12944 δολάρια από το επίπεδο των 1,2878 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2945 δολάρια.

Η πίστωση χρόνου που φαίνεται να έχει λάβει η Κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει ένα "εναλλακτικό σχέδιο" κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα μετά την απόρριψη χθες από την Βουλή του μέτρου της φορολόγησης των καταθέσεων, αντιμετωπίζεται θετικά από την επενδυτική κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βloomberg, εκτιμά ότι η τραπεζική αργία στην Κύπρο θα παραταθεί μέχρι και την Παρασκευή, έτσι ώστε μετά και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που ακολουθεί, να υπάρξει αρκετός χρόνος για την εξεύρεση λύσης. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ, παρατείνει το χρόνο λήψης απόφασης για το αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με ρευστότητα τις κυπριακές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανειστεί μέσω του μηχανισμού αυτού από την κεντρική Τράπεζα του νησιού περίπου 9 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στο τέλος Ιανουαρίου.) Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε χθες ανοικτό το ενδιαφέρον να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες, εφόσον αυτές πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Στο μεταξύ τα διαδεχόμενα σενάρια από το πρωί για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της Ρωσίας είτε μέσω άμεσης χρηματοδότησης προς την Κύπρο, είτε μέσω εξαγοράς μίας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών, τροφοδοτούν το κλίμα θετικών προσδοκιών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 2 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 11,75% από 11,36 χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,37% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 10,38% από 10% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33% από 0,32%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο