Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Aνακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Aνακάμπτει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1234 δολ. από το επίπεδο των 1,1184 δολάρια που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η αγορά συναλλάγματος συνεχίζει να κινείται μεταξύ των προσδοκιών για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που έχουν καλλιεργήσει οι αναλυτές και του προβληματισμού που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο η Κίνα θα κατορθώσει να προσγειώσει ομαλά την οικονομία της (το περίφημο soft landing), καθώς οι οικονομικοί δείκτες που δημοσιοποιούνται καθημερινά καταδεικνύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας υποχωρούν σημαντικά. Με ενδιαφερόν αναμένεται αύριο η δημοσιοποίηση του δείκτη μεταποίησης.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι “ανεβάσει στροφές”, επιστρέποντας έτσι στην Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι τον Αύγοσυτο οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 220.000.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν ούτε σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς στο 9,18% από 9,15% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,72% να διατηρηθεί στο 8,46%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,60% από 0,161%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,091, στο εξάμηνο υποχώρησε στο 0,039% από 0,04%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο -0,033%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0.098%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1215 δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε