Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανακοινώνεται η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου – Πού θα διοχετευτούν 10 δισ

Παρουσίασε τα προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ τα οποία θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Ένα συνολικό πακέτο τόνωσης των επενδύσεων συνολικού μεγέθους 10 δισ. ευρώ που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει αρχίσει ήδη να διοχετεύεται στην αγορά με συγκεκριμένες δράσεις όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ του ΚΤΕ Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ αύριο το μεσημέρι ο υπουργός θα ανακοινώσει ότι τίθεται σε εφαρμογή ο επενδυτικός νόμος.

Ο υπουργός χθες σημείωσε ότι εως τον Ιούνιο υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ συγκεκριμένα προγράμματα στον τομέα του τουρισμού, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της ψηφιακής σύγκλισης αλλά και της νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας ενώ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η εκταμίευση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στα οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αξιολογήσεων.

Παρουσίασε τα προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ τα οποία θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα και είναι τα εξής: “Εναλλακτικός Τουρισμός”, 28 εκ. ευρώ που ξεκινάει μέσα στον Απρίλιο, “Εκσυγχρονίζομαι” στον τουρισμό, 27 εκ ευρώ που θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόγραμμα Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας ύψους 30 εκ. ευρώ για το οποίο έχει προδημοσιευτεί ο Οδηγός.

Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα είναι το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) για το οποίο αναμένεται να κάνει αύριο ανακοινώσεις ο υπουργός. Σημειώνεται ότι η πρώτη προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ είναι έτοιμη για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (1,2 δισ μοχλευόμενων πόρων) και όπως είπε ο υπουργός ακολουθούν:

– Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ: 105 εκ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

– Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: 450 εκ ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

– Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση ώστε να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011.

Συμπληρωματικά, ως προς τη ρευστότητα, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα JEREMIE σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ενώ, μέσω των ΣΔΙΤ, διευρύνονται τα διαθέσιμα εργαλεία κινητοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομής, ειδικά των ΟΤΑ. Μέχρι του Ιούνιο 2011, θα δημοπρατηθούν προγράμματα 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου, δημιουργήθηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τη νέα γενιά, η ιστοσελίδα “StartUp GREECE” που “ανεβαίνει” πιλοτικά μέσα στην εβδομάδα στο διαδίκτυο (www.startupgreece.gov.gr) περιλαμβάνει ολοκληρωμένη υποστήριξη στο νέο που επιθυμεί να επενδύσει στις γνώσεις του, στις ιδέες του και τη δημιουργικότητά του. Ταυτόχρονα εισάγει τη δημόσια διοίκηση στην καθημερινή διάδραση και υπεύθυνη πληροφόρηση του πολίτη. Επιπρόσθετα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

Παράλληλα, μέχρι τέλους του μήνα θα παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης, το “Business Friendly Greece”, για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακόμα, κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη Θεσμική Αναμόρφωση της Προ-πτωχευτικής Διαδικασίας Εξυγίανσης Επιχειρήσεων. Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Έτσι, εισάγεται με ουσιαστικό τρόπο η προ-πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης μιας επιχείρησης και ενισχύεται η δυνατότητα διάσωσής της, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και την αυτόματη απαξίωσή της.

Τέλος τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια που θα καταρτιστούν σε συνεργασία με τις περιφέρειες θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε