Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ανακοινώθηκε επίσημα το τέλος της ύφεσης στις ΗΠΑ

Οι πολίτες πάντως δηλώνουν πως ακόμα νιώθουν τις επιπτώσεις της ύφεσης στη ζωή τους.

Η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες τερματίστηκε τον Ιούνιο του 2009 και διήρκησε συνολικά 18 μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή των οικονομολόγων που είχαν αναλάβει να μελτήσουν το ζήτημα και να αποφανθούν επισήμως για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών (NBER).

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Κυριακή “η επιτροπή αποφάνθηκε ότι το χαμηλότερο επίπεδο στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2009”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της NBER.

“Το χαμηλότερο σημείο καθορίζει το τέλος της ύφεσης που είχε ξεκινήσει το 2007 και την έναρξη της ανάπτυξης. Η ύφεση διήρκησε 18 μήνες, ήταν δηλαδή η μεγαλύτερη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, διευκρινίζει η υπηρεσία.

Η Επιτροπή Χρονολόγησης των Κύκλων Δραστηριότητας της NBER, ένας ιδιωτικός οργανισμός στον οποίο μετέχουν οι πλέον εξέχοντες οικονομολόγοι των ΗΠΑ, καθόρισε την ημερομηνία αυτή λαμβάνοντας υπόψη πολλά στοιχεία όπως το ΑΕΠ, το εισόδημα, τα ποσοστά ανεργίας, τη βιομηχανική παραγωγή και τις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια πρώτη αντίδραση, είπε ότι πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται ακόμη την πραγματικότητα της ύφεσης, μολονότι η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως αυτή τελείωσε τον Ιούνιο του 2009.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε